Brick Award 2020
Brick Award 2020

Prati online: Architecture Symposium

Na panel diskusiji sudionici će podijeliti svoje uvide u projekte Brick Award 22 i razgovarati o tome kako arhitekti mogu napraviti značajan doprinos izgrađenom okolišu.

 • Datum: 10. lipnja 2022., u 09:00 sati (ulaz na licu mjesta: u 08:30).
 • Lokacija: MAK - Muzej primijenjene umjetnosti, Weißkirchnerstr. 3, 1010 Beč ili putem livestreama.

Klimatske promjene, ograničeni prirodni resursi i regulatorni okviri za ekološku kulturu gradnje koja uključuje energetsku učinkovitost, održivost i očuvanje, samo su neki od uvjeta koji zahtijevaju različite arhitektonske pristupe. Opeka je jedan od najstarijih i najtrajnijih građevinskih materijala u ljudskoj povijesti s bezbroj mogućnosti i odličnim svojstvima energetske učinkovitosti te kao takva čini glavni element u arhitekturi najnovijeg vremena.

Svake dvije godine Brick Award ističe projekte iz cijelog svijeta koji impresioniraju inovativnim dizajnom i arhitektonskim konceptom, vještim i inovativnim korištenjem opeke te visokom kvalitetom u smislu estetike, oblika i dizajna projekta. Ceremonija dodjele nagrade Brick Award ove godine održat će se 09. lipnja, a sudionici će predstaviti svoje projekte za Brick Award 22 i razgovarati o tome kako arhitekti mogu značajno doprinijeti očuvanju okoliša. 2022. obilježava posebnu godinu za Brick Award jer će Wienerberger deseti put dodijeliti ovu nagradu. Jubilarna, deseta nagrada, ima najveći broj prijava u svojoj povijesti, što svakako pokazuje veličinu i prepoznatljivost ove međunarodne nagrade za arhitekturu.

Ove godine nagrađeni su brojni projekti koji nude odgovore na izazove klimatskih promjena i korištenja ograničenih prirodnih resursa. Velika je važnost pridana činjenici da projekti ispunjavaju rastuće zahtjeve i zakonski okvir za ekološku kulturu gradnje, energetsku učinkovitost, održivost i očuvanje povijesnih spomenika.

Auditorium-Theatre of Illueca. Brick Award 22 Category "Sharing public spaces". Mag�n Arquitectos SLP. Hallway view
© Ruben P. Bescos

Prijavi se na panel diskusiju

Tema panela: Arhitektura - povezivanje prirode i kulture

Sudionici panela:

 • Heimo Scheuch, predsjednik Upravnog odbora Wienerberger AG
 • Dietmar Eberle, osnivač Baumschlager Eberle Architekten, AT
 • Kalle Jørgensen, arhitekt u Mangor & Nagel Architects, DK
 • Tina Gregorić, osnivačica Dekleva Gregoric Architects, SI i članica žirija Brick Award

Link za livestream bit će vam poslan e-mailom neposredno prije press konferencije. Press konferencija održati će se na engleskom jeziku.

🡆 PRIJAVI SE 

Kako bi nadahnuli i motivirali arhitekte da istraže nove mogućnosti u pristupu gradnji glinenim materijalima, Brick Award dodjeljuje se projektima koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi te je ujedno priznanje posebno uspješnim primjerima moderne arhitekture od opeke. Na Brick Award 22 prijavljen je rekordan broj od 789 projekata iz 53 zemlje, a nagrada se dodjeljuje u sljedećih pet kategorija Feeling at home, Living together, Sharing public spaces, Working together i Building outside the box unutar kojih će biti odabran pobjednik kategorije, kao i jedan glavni dobitnik. Najbolji projekti objavljuju se u knjizi Brick koju možete naručiti na wienerberger.hr.

Žiri za odabir projekata sastoji se od pet međunarodno priznatih arhitekata koji će podijeliti osvrte iz svojih područja, a među kojima se nalazi, drugi put za redom, slovenska arhitektica Tina Gregorič. 50 impozantnih projekata, uključujući nominiran projekt iz Slovenije, objavljeno je na službenoj Brick Award web stranici. 

“Razvoj posljednjih godina se nastavlja, fokus ostaje na izgradnji koja štedi resurse. To se odnosi kako na visoko inovativne strukture, tako i na one izgrađene na tradicionalan način s lokalnim materijalima i zanatskim tehnikama. Ponovna uporaba jednako je prisutna, kao i maštovita upotreba opeke. Ovaj gotovo razigran pristup vodi do sažetih, nezaboravnih dizajna. Ponderiranje unutar različitih kategorija gotovo je uravnoteženo, što pokazuje da je opeka zastupljena u svim tipološkim područjima zgrada. ” objašnjava Heimo Scheuch, predsjednik Uprave Wienerberger AG.

Projekti koji su ušli u uži izbor raspoređeni su u sljedeće kategorije:

 • Feeling at home: 8 projekata
 • Living together: 12 projekata
 • Sharing public spaces: 13 projekata
 • Working together: 8 projekata
 • Building outside the box: 9 projekata

Žiri za odabir projekata sastojao se od pet međunarodno priznatih arhitekata:

 • Ingrid van der Heijden/Nizozemska, arhitektica i partnerica osnivačica Civic Architects,
 • Jesper Gottlieb/Danska, arhitekt i partner osnivač Gottfried Paludan Architects,
 • Tina Gregorič/Slovenija, arhitektica i osnivačica partner Dekleva Gregorič Architects,
 • Wilfried Kuehn/Njemačka, arhitekt i partner osnivač Kuehn Malvezzi,
 • Brigitte Shim/Kanada, arhitekt i partner osnivač Shim-Sutcliffe Architects u Torontu
Elephant World. Brick Award 22 Category "Building outside the box". Bangkok Project Studio. Outside view

Pogledajte sve nominirane projekte

Među svih 789 prijava, odabrano je 50 najboljih i najzanimljivijih.

Više o Brick Award nagradi:

Webshop