Bradstone Old Town
ECO opločnik Punte

Ekološki prihvatljiva opločenja

Eko opločnici podržavaju prirodni vodeni ciklus brzim uvlačenjem površinske vode u zemlju i stoga su idealno i održivo rješenje uređenja stambenih ulica, prilaza i parkirališta, dvorišta i vrtnih staza.

Povećana svijest javnosti o održivosti, kao i odgovornost za okoliš, igraju važnu ulogu u dizajniranju opločenih površina na javnim i privatnim površinama. Sukladno tome, raste interes investitora  za upotrebu vodopropusnih sistema opločnika jer njihove prednosti igraju važnu ulogu u konceptu održivog razvoja.

Eko opločnici podržavaju prirodni vodeni ciklus brzim uvlačenjem površinske vode u zemlju i stoga su idealno i održivo rješenje uređenja stambenih ulica, prilaza i parkirališta, dvorišta i vrtnih staza. Površine prekrivene asfaltom ili drugim kompozitnim konstrukcijama ometaju pravilnu odvodnju površinskih voda i provjetravanje tla.

Popločene vs. asfaltirane ili betonirane površine

Popločene područja uvijek su vodopropusne površine  jer voda zahvaljujući pametnom dizajniranju kroz otvore ili široke fuge eko opločnika  može otjecati u zemlju i vratiti se u prirodni ciklus. Fuge ili otvori na takvim proizvodima + pametan odabir materijala za ispune fuga osiguravaju da površina dugotrajno ima visoku razinu odvodnje.

Važna je ispuna fuga

Odabir materijala za fugiranje je jako važan: ukoliko se za fugiranje koristi humus i trava onda takva površina ima  puno manju propusnost od ispune  šljunkom. S druge strane, ima veliki kapacitet skladištenja vode i na taj način opet pomaže poboljšati mikroklimu isparavanjem. Koju god ispunu za eko opločnik odabrali – činite dobro prirodi.

Širina fuge naših eko opločnika varira od 1,5 cm do 5 cm, ovisno o vrsti proizvoda. Sukladno tome, zbog visokog udjela u površini, ispuna za fuge također postaje element vizualnog dizajna.

Potvrđena izvedba

Kako bismo pružili smjernice i orijentaciju našim kupcima, testirali smo izvedbu naših rješenja za ekološki prihvatljiva  opločavanja u suradnji s Centrom za inspekciju i ispitivanje materijala (MPV) Neuwied u Njemačkoj. Uređaj za ispitivanje instaliran je opločenu površinu sa šljunčanom ispunom fuga te definiranom podkonstrukcijom koja također igra presudnu ulogu u propusnosti površine. Svi testirani opločnici Semmelrock premašili su infiltraciju od najmanje 270 l / (s * ha) potrebnu za prometne površine i koja odgovara ~ 97 l / m² na sat.

Najbolje kombinacije ekologije i dizajna

Prošla su vremena kada su sivi, jednostavni rešetkasti opločnici  bili jedino dostupno rješenje eko opločnika – čak iako se ovaj klasik još uvijek često koristi i ima odlične karakteristike. Danas se zahvaljujući modernim formatima i svestranim bojama stvaraju visokokvalitetne površine, kako u dizajnerskom tako i u ekološkom pogledu. Potražite naše eko opločnike.

Bezoek onze showroom

Klimatske promjene i dekarbonizacija

Naš dugoročni cilj je provedba Europskog zelenog plana: Wienerberger želi biti klimatski neutralan najkasnije do 2050. godine. Saznaj što činimo kako bismo to uspjeli te koji nam je konačni plan!

Webshop