Nova generacija brušene opeke
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Gradilište u Zagrebu sa 16.000 komada Porotherm Profi opeke

Nedostatak radne snage u građevinskom sektoru ima rješenje – Porotherm Profi opeka koja se „lijepi“ uz pomoć Dryfix.extra ljepila omogućuje dvostruko bržu gradnju, niže troškove rada i jednostavno rukovanje.

Atraktivna stambeno poslovna zgrada Saras centar, čija je gradnja u tijeku u Trnjanskoj cesti, a zapravo na križanju Hrvatske bratske zajednice i Slavonske avenije, sadržavat će 16 000 komada Porotherm opeke tvrtke Wienerberger. Upravo sada, dok je zgrada u roh bau stanju, vidljiva je ova prvoklasna cigla toga vodećeg međunarodnog proizvođača građevinskih materijala od gline. Saras centar kasnije će biti bijelosive boje pročelja.


Za gradnju se koristi Wienerberger opeka Porotherm Profi 20-50 koja se vrlo brzo lijepi vezivom Dryfix.extra, ne treba mort te omogućava preciznu i tri puta bržu gradnju u odnosu na klasične sisteme gradnje.


- Jedan kamion Dryfix.extra ljepila može zamijeniti 70 kamiona morta - rekao je Josip Klarić, tehnički savjetnik iz tvrtke Wienerberger.

Opeka je napravljena od prirodnih materijala te je čest izbor graditelja jer ovakav materijal omogućuje disanje kuće. Porotherm Profi blokovi koji se ugrađuju na objektu Saras centra, u procesu proizvodnje završno se obrađuju pomoću preciznog, kompjuteriziranog postupka ravnog brušenja. Stoga se mogu lako i brzo polagati s visokim stupnjem preciznosti. Pritom, Dryfix.extra zidarsko ljepilo osigurava čisto i sigurno polaganje ravno brušenih blokova kao i brzi proces gradnje. Pogodnost je što se blokovi mogu postavljati i na temperaturi ispod nule.


- S obzirom na to da je riječ o velikom objektu s armiranobetonskom glavnom nosivom konstrukcijom te je za ispunsko ziđe predviđena opeka, kao najlogičniji odabir nametnula nam se Porotherm Profi opeka. I prije Saras centra radili smo s Profi opekom koja se zida pomoću ljepila, a ne na mort kao klasična opeka, te smo se uvjerili da nam je ovakav način izvedbe zidanja najefikasniji, a u isto vrijeme i više nego dobro i dovoljno ispunjava zahtjeve koji su postavljeni za ziđe od opeke - kaže Petar Budiša, jedan od inženjera na gradilištu na kojem je glavni izvođač radova tvrtka VAMACO M.V..


Ovaj tip opeke ima odlična mehanička i toplinska svojstva te visoki kapacitet akumulacije topline. Primjenjuje se kod gradnje nosivih, pregradnih zidova i zidova ispune kod skeletnih konstrukcija. No jedna od najvećih prednosti, naročito u vrijeme manjka građevinskih radnika, je ta da se ovim načinom postiže dvostruko brža gradnja od klasične.


- Spora gradnja, miješalice, veliki transportni strojevi i manipulativni troškovi kod rada s mortom definitivno su stvar prošlosti. Porotherm Profi opeka postala je sinonim za čisto gradilište, jednostavnu logistiku, brzo i jednostavno zidanje te ekonomično građenje u svako doba. Kako je danas vrijeme ključni resurs, u suvremenom građevinarstvu veliku prednost imaju rješenja koja donose uštede na vremenu uz jednake ili čak manje financijske izdatke - objašnjava Josip Klarić.

Za gradnju prosječne obiteljske kuće potrebno je 10 000 litara morta, a za istu kuću, potrebno je oko 30 boca Porotherm Dryfix.extra ljepila. Vrijeme koje je tijekom prijašnjeg rada s mortom bilo potrebno za zidanje je uporabom Porotherm Profi brušene opeke i Dryfix.extra ljepila smanjeno čak tri puta.

 

Koje su glavne prednosti Porotherm Profi opeke pitali smo i Srećka Merlea, nadzornog inženjera na gradilištu Saras centra.


- Odgovoran sam za svaki aspekt izvedbe u kontekstu zadovoljenja i ispunjenja ranije postavljenih ciljeva u pogledu kvalitete i ispravnosti izvedenih radova. Porotherm Profi sustav i način izvedbe s ljepilom donio je jednu novu dimenziju u ovaj dio radova. Sada je ziđe zidano ovom opekom već u startu mnogo bolje toplinski izolirano, jer sam blok je takve strukture da je bolji izolator, a pored toga gradnjom ljepilom umjesto morta izbjegavamo horizontalne i vertikalne reške na zidu na kojima se inače događaju toplinski gubici i mali hladni mostovi - odgovara S. Marle.


Inženjer Petar Budiša, kaže kako, su se njihovi radnici već navikli na brži sustav rada i zidanja pa bi im ponovno zidanje na mort predstavljalo korak unazad i sporiju izvedbu, a to im u vrijeme kada je potražnja za uslugama izvođača velika, nije u interesu.


- Nama je cilj bio uklopiti se izvedbom u terminske planove i izvesti radove kvalitetno i prema najvišim standardima, a kada je riječ o zidanju, od ovog bloka smo dobili očekivanu veliku brzinu gradnje, koja je omogućena velikim dimenzijama bloka od 20x50x24,9 cm i malim utroškom opeke po četvornom metru te zidanjem na ljepilo. Na kraju smo dobili zid koji će ispunjavati zahtjeve u pogledu mehaničke otpornosti te zvučne i toplinske izolacije - zaključuje Petar Budiša.

Wienerbergerova nova generacija brušene opeke IZO Profi, ispunjena je kamenom vunom, prirodnim izolacijskim materijalom koji osigurava maksimalnu toplinsku izolaciju vanjskih zidova. Ti su blokovi naročito prikladni za gradnju niskoenergetskih i pasivnih kuća. Zbog integrirane vune, ovom rješenju nije potrebna nikakva dodatna izolacija i omogućava preciznu, čistu i bržu gradnju. Za zidanje IZO Profi opekom također se koristi Dryfix.extra ljepilo što uvelike ubrzava gradnju.
Osim što su nezapaljivi, glineni blokovi (opeka, cigla) s izolacijskom ispunom štite od zračenja, trajni su, s gotovo nikakvim troškovima održavanja kroz naredna desetljeća. Iako se IZO Profi sustav gradnje nije koristio na gradilištu Saras centra, svoju primjenu nalazi na sve većem broju objekata na području cijele Hrvatske.

Nova generacija brušene opeke!

Porotherm IZO Profi za maksimalnu toplinsku izolaciju vanjskih zidova

IZO Profi blokovi naročito su prikladni za gradnju niskoenergetskih i pasivnih kuća. Zbog integrirane vune, ovom rješenju nije potrebna nikakva dodatna izolacija i omogućava preciznu, čistu i bržu gradnju. Za zidanje IZO Profi opekom također se koristi Dryfix.extra ljepilo što uvelike ubrzava gradnju. Osim što su nezapaljivi, glineni blokovi (opeka) s izolacijskom ispunom štite od zračenja, trajni su, s gotovo nikakvim troškovima održavanja kroz naredna desetljeća.

Iako se IZO Profi sustav gradnje ne koristi na gradilištu Saras centra, svoju primjenu nalazi na sve većem broju objekata na području cijele Hrvatske. A koliko se lako gradi opekom IZO Profi pogledajte u video prilogu.

 

Izvor: Jutarnji list

10/2019

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala

Potreban Vam je izračun građevinskog materijala?

U par klikova do brzog i jednostavnog izračuna materijala.

Saznajte više

Povezani artikli

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše regionalne voditelje prodaje.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjim kupcima, izvođačima, arhitektima te poslovnim partnerima na raspolaganju Vam je naš tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienerberger newsletter u par klikova kako bi primali novosti o našim proizvodima, edukacijama i aktivnostima.