Lifestyle

Klimatske promjene i dekarbonizacija

Naš dugoročni cilj je provedba Europskog zelenog plana: Wienerberger želi biti klimatski neutralan najkasnije do 2050. godine, a do tog cilja dovest će nas dekarbonizacija proizvodnih procesa, inovativni portfelj proizvoda i nove tehnologije.

Klimatske promjene prijetnja su našem opstanku na ovome planetu. Samo građevinski sektor čini više od jedne trećine svjetske potrošnje energije i gotovo 40 % emisije CO2, a kako bismo utjecali na smanjenje te količine, svojim inovativnim proizvodima i sustavima nudimo rješenja za dekarbonizaciju. Na taj način osim što se pripremamo za budućnost, također i podržavamo Europski zeleni plan.

Holistička i pametna rješenja

Dekarbonizacija i prilagodba klimatskim promjenama važne su teme za Wienerberger. Takvim izazovima pristupamo pružanjem rješenja koja odgovaraju budućnosti.

  • Grupna predanost: Unutar Wienerberger grupe predani smo dekarbonizaciji kroz cijeli lanac vrijednosti; od dizajna proizvoda, nabave do proizvodnje i na kraju uporabe naših proizvoda.
  • Pozitivan klimatski balans građevina: U budućnosti bi građevine trebale skladištiti više CO2 nego što ga ispuštaju tijekom cijelog svog životnog ciklusa. Svojim proizvodima i rješenjima za građevinski materijal aktivno doprinosimo postizanju ovog cilja.
  • Sustavi plastičnih cijevi koji zadovoljavaju zahtjeve opskrbe energijom u budućnosti: Radimo na razvoju i opskrbi cjevovodnih sustava na bazi plastike za vodik i bioplin. Takvi visokotlačni sustavi koriste se u transportu i industriji.
  • Staništa otporna na klimu, energetski učinkoviti proizvodi: Svjetski trendovi, poput klimatskih promjena, stvaraju nove zahtjeve, na primjer u upravljanju vodama. Djeluju kao pokretači u razvoju holističkih i pametnih proizvoda i sistemskih rješenja.

Naš dugoročni cilj je provedba Europskog zelenog plana: Wienerberger želi biti klimatski neutralan najkasnije do 2050. godine. Dekarbonizacija proizvodnih procesa, inovativni portfelj proizvoda i nove tehnologije dovest će nas do tog cilja. -  Johannes Rath, CTO Wienerberger Building Solutions

Naš cilj? Što želimo postići?

15 % manje emisije CO2 (područje 1 i 2) do 2023. u odnosu na 2020.

Ovaj cilj uključuje smanjenje naših:

  • Emisije iz područja 1: izravne emisije CO2 iz primarnih izvora energije i sirovina (od posebne važnosti u proizvodnji keramike)
  • Emisija iz područja 2: neizravna emisija CO2 od potrošnje električne energije Wienerberger grupe; emisije iz proizvodnje električne energije. 

 

Naša mjerenja - što radimo?

U našoj nabavi, promičemo cirkularnost povećanjem količine upotrijebljenih sekundarnih sirovina. Grupno upravljanje opskrbom olakšava optimizaciju prijevoza. Dodatno, odlučili smo se u potpunosti posvetiti zelenoj struji. U proizvodnji i dizajnu proizvoda minimiziramo emisiju CO2 kroz tehnološke inovacije. Preostale emisije stakleničkih plinova nadoknađuju se programima zaštite klime.

Kroz trenutne programe optimizacije kao što su Program poboljšanja postrojenja (PIP) i Program izvrsnosti proizvodnje (PEP), kao i Lean Six Sigma pristup upravljanja, poboljšavamo naše proizvodne postupke i optimiziramo naše procese. Unaprjeđujemo dekarbonizaciju našeg portfelja proizvoda inovacijama i novim dizajnom proizvoda. Primjeri za to uključuju klimatski neutralne opeke i solarne ploče koje su integrirane u krovne površine. Naši proizvodi i rješenja predstavljaju naš odgovor na klimatske promjene. Primjeri toga su naše pametne crpne stanice, sustavi upravljanja kišnicom i ozelenjavanje krovova i fasada radi poboljšanja mikroklime.

 

Naš uspjeh i naši izazovi - Optimiziranje procesa i otvaranje novih područja

Naši napori vezani za dekarbonizaciju bili su osobito uspješni u segmentima glinenih blokova i crjepova. U posljednjih nekoliko godina nadmašili smo naše ciljeve u smislu povećanja učinkovitosti. Međutim, prava dekarbonizacija zahtijeva više od puke optimizacije procesa ubog čega će se morat pronaći novi načini i razviti novi procesi.

Shodno tome, Wienerberger će potrošiti 60 milijuna eura godišnje na dekarbonizaciju. Ova ulaganja obuhvaćaju istraživanje i razvoj, inovativne procese i nove proizvode.

Bezoek onze showroom

Od ideje do realizacije

Wienerberger tehnička podrška 

Mi vam možemo pomoći u realizaciji vaših želja! 

  • Besplatno savjetovanje o odabiru materijala
  • Besplatno savjetovanje o ugradnji naših sistema
  • Besplatni trening na terenu (na zahtjev)
  • Besplatni izračuni potrebnih količina za vaš projekt

Webshop