Projekt Mali Lošinj
Projekt Mali Lošinj

Moderna gradnja na Lošinju: kako je mlada obitelj ispunila sve postavljene kriterije i želje?

U želji za proširenjem svog životnog prostora, mlada obitelj iz Malog Lošinja odlučila se za izgradnju doma koji će udovoljiti zahtjevima stanara te zahtjevima okoliša. Kako je došlo do izgradnje njihovog doma, kojim materijalima su se koristili te koliko su zadovoljni konačnim rezultatom pročitajte u nastavku. 

Dom je mjesto u kojem provodimo najviše vremena stvarajući uspomene kroz cijeli život te mjesto u kojem se osjećamo sigurno i ugodno. Stoga nije ni čudno da prilikom izgradnje kuće želimo odabrati ono što je najbolje za nas i našu obitelj. Uz sigurnost i udobnost vlastitog doma dolazi i ono najbitnije - zdravlje. Gradeći kuću gledamo u budućnost i ostvarujemo svoje vizije, a to uključuje zdrav i siguran dom.

Kako bi to postigli veoma je bitan način gradnje te korištenje kvalitetnih ekoloških materijala koji će udovoljiti zahtjevima stanara te zahtjevima okoliša. Korištenjem takvih materijala stvaramo zdravo okruženje i poboljšavamo kvalitetu svakodnevnog života. U želji za proširenjem svog životnog prostora mlada obitelj iz Malog Lošinja odlučila se za izgradnju upravo takvog doma. Kako je došlo do izgradnje njihovog doma, kojim materijalima su se koristili te koliko su zadovoljni konačnim rezultatom pročitajte u nastavku. 

1. Kako ste se odlučili za gradnju kuće? Jeste li razmišljali o kupovini nekretnine?

Mi smo obitelj s dvoje djece, a  u želji za proširenjem svojeg životnog prostora odlučili smo se na gradnju kuće, odnosno stambene zgrade u Malom Lošinju. Razmišljali smo i o kupovini nekretnine, ali ponuđeno na tržištu nije odgovaralo našim željama i potrebama. Prilikom odabira materijala za gradnju, uzimajući u obzir naše želje te kvalitetu i svojstva materijala odlučili smo graditi kompletno s Wienerbergerovim materijalima.

 

2. Odabrali ste graditi s Porotherm 30 Profi opekom te Dryfix.extra ljepilom. Koliko je trajala gradnja? Jeste li zadovoljni brzinom gradnje i konačnim rezultatom?

Gradnja Porotherm Profi opekom i Dryfix.extra ljepilom je iznimno brza. Gradilište je čisto, bez upotrebe mješalice za beton i stvaranja nepotrebne buke. Tu valja istaknuti da smo imali asistenciju predstavnika/majstora tvrtke Wienerberger koji je zajedno s nama slagao prve redove dok se nismo uhodali. 

Sigurno možemo reći da je gradnja Porotherm sistemom duplo brža od klasične gradnje, a vezivo Dryfix.extra barem trostruko čvršće od vezivanja betonom. Naravno, prije same gradnje htjeli smo se u to uvjeriti te smo i sami testirali na gradilištu, a rezultiralo je time da nismo mogli odvojiti opeku od opeke.

3. Koje su bile glavne prednosti odabrane opeke koje su vas „kupile“ i zbog kojih ste odlučili odabrati Porotherm 30 Profi?

Kao što je već poznato beton nije izolator, a opeka je. Upotrebom Dryfix.extra ljepila kao veziva željeli smo spriječiti što je više moguće hladnih mostova na kući.

 

4. Osim spomenute opeke, ugradili ste i druge proizvode tvrtke Wienerberger. Koji su to materijali? Da li vam je izvođač sugerirao odabir svih materijala od Wienerbergera ili je bila vaša odluka?

Kuća se prostire na četiri etaže. U prizemlju su dva stana odnosno apartmana, na prvom katu se nalaze dva apartmana koja se prema potrebama spajaju u jedan stan, odnosno apartman,  a na drugom katu smo se mi smjestili u stanu s pripadajućim potkrovljem. Moram napomenuti da smo sav potreban materijal birali i kupovali mi osobno, a Obrt Vidoš; vlasnik Marko Vidoš iz Vinkovaca je izvodio radove.

Svi ključni pregradni zidovi koji odvajaju stanove i dnevne boravke od ostatka stana pregrađivani su s Porotherm 25 AKU opekom. Odabir opeke pokazao se kao pun pogodak u smislu zvučne izolacije jer su ispitivanja buke, koja smo morali raditi za potrebe ishodovanja uporabne dozvole, pokazala izvanredne zvučne osobine. Ostali pregradni zidovi soba i kupaonica rađeni su s opekama Porotherm 20 – 50 Profi i 11,5 Profi, također vezani s Dryfix.extra ljepilom. Za potrebe vertikalnih serklaža koristili smo Dryfix kut od stiropora i tako su rađeni svi vanjski serklaži.

Sve međuetažne konstrukcije rađeni su s Porotherm prednapetim stropnim gredicama, a za ispune i ukrute koristili smo Porotherm 30 i Porotherm podloške. Kako bismo zadržali kvalitetu odlučili smo koristiti materijale od istog proizvođača te su svi korišteni navoji od tvrtke Wienerberger, odnosno brenda Porotherm. Strogo se pazilo na sprječavanje hladnih mostova pa smo tako prije zalijevanja među etažne konstrukcije betonom, horizontalno postavljali najprije Profi blok od 10 cm pa iznutra postavljali stiropor od 3 cm i zatim betonirali međuetažu.

Takvim načinom izvedbe smo dobili konačni izgled roh bau kuće bez vidljivog betona izvana koji bi mogao stvarati hladni most.

5. Koja krovna rješenja ste odabrali? Jeste li zadovoljni dostupnim bojama crijepa kojeg ste željeli?

Na krovu je postavljena kamena vuna za potrebe izolacije te smo odabrali crijep Mediteran Plus engoba od tvrtke Tondach koje nude u raznim bojama. Mi smo se odlučili na bakrenosmeđu boju crijepa. Do sada crijep se pokazao kao odličan odabir, isti je kao i prvog dana te prilikom lošeg vremena ne dolazi do pucanja ili podizanja crijepa. Naravno, u cijeloj priči bitna i kvalitetna ugradnja navednog crijepa. 

6. Točka na “i” Vašeg atraktivnog zdanja svakako je predivan okoliš. Kako ste donijeli odluku o ugradnji Semmelrock Rettango opločnika, jeste li odmah znali kakav model opločnika tražite i kakav stil okućnice želite postići?

Da, tako je, za uređenje okućnice odlučili smo se na Semmelrock Rettango opločnike. Semmelrock nudi široku paletu boja i debljina, a mi smo odabrali sivo bijelo crno prošarano što nam se najviše uklapalo u okoliš s obzirom na to da nam je stolarija, a i djelomično fasada, u antracit boji.

 

7. Što vam je poslužilo kao inspiracija pri uređenju vanjske površine, jeste li posjetili Izložbeni vrt Semmelrocka pored Ogulina ili prolistali katalog?

Super prednost je što smo katalog „Ideje za vrt“ naručili poštom i na taj način odabrali model opločnika. Zaposlenici Semmelrocka pokazali su iznimnu stručnost te smo uz njihovu pomoć, na temelju poslanih mjera, dobili vizualizaciju našeg dvorišta.

 

8. Proces narudžbe opločnika investitori često prepuštaju izvođačima radova. Jeli to bio i Vaš slučaj ili ste se u to upustili i sami s obzirom na jednostavnost narudžbe?

S obzirom da je tvrtka Semmelrock iznimno dobro organizirana te ima svoje dizajnere i crtače u naručivanje smo se vrlo lako upustili sami. Naime, izradili su nam CAD-nacrt našeg dvorišta s opločnikom, njegovom shemom slaganja te potrebnom količinom opločnika. S obzirom da se opločnici slažu na rizlu (kamenčiće), popločenje je trajalo svega nekoliko dana te smo u konačnici zadovoljni rezultatom.

 

9. Da li ste odabirom materijala postigli željeni rezultat? Jeste li zadovoljni energetskom učinkovitosti koje ste ostvarili?

Razlog zbog kojeg smo se odlučili na odabir Wienerbergerovog programa materijala je taj što smo se željeli približiti gradnji niskoenergetske kuće i u tome smo uspjeli.  Uz kvalitetne Wienerberger materijale izabrali smo i učinkovito i štedljivo rješenje grijanja. Naime, naš stan prostire se na 200 m² u kojem je ugrađeno podno grijanje s toplinskom pumpom i solarnim kolektorima na krovu kuće. Spajanje solarnih kolektora s podnim grijanjem u kombinaciji s Porotherm materijalima, koji imaju izvrsne karakteristike toplinske izolacije, rezultiralo je troškom od 300 kuna mjesečno za potrebe grijanja koje radi 0/24. U konačnici, kući je dodijeljen najbolji mogući energetski certifikat A+. 

Hvala dragim investitorima na svim ustupljenim materijalima.

Više o informacija o ovom prekrasnom objektu možete pronaći na: http://torre-apartments.com

Bezoek onze showroom

Realizirajmo nove projekte - zajedno!

Obratite nam se s povjerenjem :) Naša projektno tehnička ekipa s veseljem će vam dati preporuke za materijale ovisno o tipu gradnje,  a sukladno vašim potrebama vršit će nadzor gradilišta i ispravnost gradnje.

Webshop