Man and woman sitting on garden bench in front of brick-lined façade

Upoznaj novi trend - Staycation!

Nigdje nije tako ugodno kao u vlastitom domu! Zašto se ne biste priklonili sve popularnijem trendu ‘staycationa’ te ostali kod kuće i uživali u svojoj maloj oazi?

Godišnji je odmor oduvijek podrazumijevao odlazak od kuće na putovanje – na obalu, u planine ili na skijanje. No činjenica je da se najbolje osjećamo i najlakše opuštamo u poznatoj sredini, odnosno u vlastitom domu. Stoga je novi trend ‘staycationa’ logičan odgovor na izazov drukčijeg i maksimalno relaksirajućeg godišnjeg odmora. Ostati kod kuće, ali u potpuno novim okolnostima, i uživati u čarima vlastitog doma uz svakodnevno kratko putovanje i otkrivanje zanimljivosti koje se kriju u okolici postalo je jedan od omiljenih načina provođenja slobodnog vremena i trend koji iz praktičnih i financijskih razloga ima sve više poklonika.

No i kod takve vrste odmora potrebna je dobra organizacija, priprema prostora i pomno planiranje svih željenih aktivnosti. Razmislite stoga o stvarima koje ste oduvijek htjeli isprobati, o mjestima u vlastitom gradu koja još niste posjetili ili jednostavno odmorite bez mobitela i laptopa, uz dobru knjigu. Sve to možete u toplini vlastitog doma i u vama omiljenom kraju. 

Ukoliko i vi želite iskušati ovaj trend i godišnji odmor provesti u udobnosti vašeg doma uz dobro štivo i, ovisno o godišnjem dobu, vatricu iz kamina, neke stvari biste trebali pripremiti kako biste se mogli opustiti i odmaknuti od svakodnevne rutine i uobičajenih obaveza.

Za početak, predlažemo da u domu stvorite malo drukčiji ugođaj od onog na koji ste navikli. Bilo bi dobro da prethodno obavite detaljno čišćenje jer temeljito očišćen i uređen dom spriječit će vas da tijekom odmora počnete radne akcije koje će vas u konačnici umoriti te ćete požaliti što ste odlučili ostati kod kuće. Pripremite čistu posteljinu i ručnike, izvadite udobnu kućnu odjeću i omiljeni ogrtač, opskrbite se namirnicama i kozmetikom kako biste što manje odlazili u trgovinu.

S obzirom na financijsku uštedu koju ovakva vrsta odmora donosi, sad biste si mogli priuštiti neke sitnice za dom koje ste oduvijek priželjkivali – kao što su primjerice nekoliko udobnih jastučića, maleni čupav tepih koji ćete položiti u blizini kamina i uživati u vatrici, dekica od debelog pletiva, mirisne svijeće, nešto kvalitetnija kozmetika ili ona boca skupog vina koju već dugo planirate ispiti. I sada kada znate što vas čeka kod kuće, jedva čekate da taj odmor napokon i počne.

SPA I UMJETNOST

Staycation je pravo vrijeme za mirisne kupke, opuštajuće masaže, pedikuru i čišćenje lica. Napunite kadu te u vodu dodajte malo kozjeg mlijeka i latice ruže pa uživajte poput Kleopatre. Po izlasku stopala istrljajte mješavinom kokosova ulja, krupne soli i smeđeg šećera, a na lice stavite hranjivu masku. 

Boravak kod kuće je idealno vrijeme da se posvetite ljubavi prema umjetnosti, bilo da se radi o slikarstvu, poeziji, glazbi ili filmu. Osim što ste u prilici prošetati gradom i neometano uživati u muzejima i kazališnim ili glazbenim priredbama, sada je prilika da se i okušate u nekoj umjetničkoj aktivnosti. Uzmite kist u ruke, okušajte se u sviranju gitare ili organizirajte vlastiti filmski festival i još jednom pogledajte omiljene crno – bijele klasike. Pronađite svoju omiljenu umjetničku aktivnost, informirajte se o ponudi i događajima u sredini u kojoj živite i opskrbite se svime potrebnim za kreativan odmor.

3…4…SAD!

Stycation može biti itekako aktivan. Neka vaš dom bude polazišna točka svakodnevnih aktivnosti, mjesto na kojem ćete napuniti baterije za nadolazeći dan prepun događanja. Uživajte u kavi i doručku na balkonu i potom se zaputite izvan kuće, a dom neka bude vaše posljednje odredište u kojem ćete se opustiti uz meditaciju ili yogu nakon uzbudljivog dana na svježem zraku.

Ovakav odmor savršena je prilika da biciklom istražite sve ljepote vašeg grada ili se popnete na obližnje brdo i pročistite si pluća mirisima borovih iglica i šarenog cvijeća. Ili se pak okušate u nečemu novom i oslobodite straha u adrenalinskoj avanturi poput zip linea. Proučite koje aktivnosti nudi vaš zavičaj i provedite odmor aktivno.

Webshop