Photography of hands holding clay
Reference photo private landscaping in Brakel
Whitby Red Brick Slips in a living room setting

Zašto glina?

Bez gline ne bi bilo klinastog pisma, Kineskog zida ni spektakularne Vojske od terakote koja se nalazi u Mauzoleju prvog Kineskog cara. Ovaj prirodni materijal nezaobilazan je i u gradnji domova, kreativnih interijera te modernih zgrada. 

U posljednjih dvadesetak godina u svjetskom građevinskom sektoru glina postaje sve popularnija. Glina i sve njene varijacije koriste se za izgradnju škola i crkvi, pri obnovi povijesnih zgrada, ali i za izgradnju modernih zdanja. Građevinari iznova otkrivaju taj prirodni materijal koji se koristio još u drevnim vremenima. Pretpostavlja se da je glina nastala prije 15 do 20 milijuna godina. Definiramo je kao sediment vrlo sitnih čestica sastavljen od različitih minerala kao što su kaolinit, nakrit, dikit, haloazit, alofan, beidelit, notrinit i slično. Bez ovoga materijala Sumerani ne bi mogli osmisliti klinasto pismo u 4. tisućljeću prije Krista, odnosno trskom utiskivati piktograme u glinene pločice.

 

Glina kroz povijest

Glina je sastavni dio zemlje ilovače od koje su stari Egipćani i Sumerani gradili razne predmete i građevine. Štoviše, najstarija poznata primjena opeke sušene na zraku vodi do Sumerana, Mezopotamije i Egipta. Vjeruje se da je prva opeka nastala u Mezopotamiji, izrađivala se u kvadratima, a kao vezivno sredstvo koristila se zemljina smola bitumen. Stari su narodi vrlo brzo spoznali i da glina ojača u kontaktu s vatrom, postaje vodootporna te se nameće kao izvrsna pomoć u zaštiti od meteoroloških prilika. I tako je rođena glinena opeka, a svijet više nikad nije bio isti.

Opeka ili cigla je građevinski materijal koji se dobiva oblikovanjem, sušenjem i pečenjem glinene smjese, pijeska i vode. Preko Egipta i Grčke, kultura glinene opeke dospjela je u antički Rim, gdje se posebice koristila u izgradnji krovova. Rimljani su umjetnost pečenja opeke proširili na zapad, odnosno gdje god su ih dovela istraživanja i putovanja. U vrijeme Kineskog Carstva ova je zemlja bila ujedno i najveći proizvođač te konzument opekarskih proizvoda. Vjeruje se da je u jedno od novih sedam svjetskih čuda – Kineski zid, koji se proteže kroz zapanjujućih 8851 kilometar – utrošeno oko 80 milijardi opeka i raznog drugog prirodnog materijala. Stari Kinezi pekli su lončarsku glinu na visokoj temperaturi bez glazure kako bi dobili pečenu zemlju terakotu te su je koristili na razne načine. Najspektakularnija upotreba ovoga materijala zasigurno se očituje u izradi Vojske od terakote, odnosno kolekcije preko 7000 figura vojnika i konja u prirodnoj veličini koja je nađena u Mauzoleju prvog kineskog cara Qin Shi Huanga, a koji se nalazi 36 km sjeveroistočno od grada Xi’ana u središnjoj Kini. Figure su zakopane s carem jer se vjerovalo da će tako i nakon smrti Shi Huang imati vojsku kojom će moći zapovijedati. Vojnici se nalaze u borbenoj formaciji, a posebno je impresivna činjenica da ne postoje dvije iste figure.

Fleksibilan i pouzdan materijal

Stručnjaci tvrde da niti jedan drugi postojeći građevinski materijal ne može ispuniti sve ekološke i biološke zahtjeve kao što to može glina. Riječ je o jednom od najzdravijih materijala za gradnju s izvrsnim karakteristikama toplinske izolacije. Točnije, glina fantastično zadržava postojeću temperaturu u unutrašnjosti nekog objekta. Ljeti ona prirodno rashlađuje, čak i kada su vani vrlo visoke temperature, a zimi zadržava toplinu unutar zidova. Glina štiti od mraza i vlage, ima sposobnost širenja, a otporna je na vatru i UV zračenja. Odličan je zvučni izolator. Povrh svega, ne sadrži štetne tvari te je idealan građevinski materijal za alergičare. Glina je iznimno fleksibilan materijal, a u modernoj građevinskoj industriji može se koristiti za nasipavanje u međuslojevima podova, kao mort, mješavina žbuke, u obliku kamena ili ploče. Da bi se osigurala čvrstoća podova, zidova ili stropova, glina se može miješati s komadićima drveta, slame, konoplje i slično. Stručnjaci ističu da se glina može koristiti u interijerima kao žbuka ili boja. Lako se obrađuje u svim poznatim tehnikama premazivanja bez obzira želite li sjajni ili mat finiš. Dakako, na raspolaganju su razne vrste opeka – od šuplje preko keramičke opeke do zidnih blokova. Razvoju i popularnosti ovog građevinskog materijala pogoduje činjenica da se glina može naći posvuda. No trebalo je raditi na usavršavanju samog proizvoda. Srećom, danas je tehnologija toliko uznapredovala da se na tržištu mogu pronaći najraznovrsniji sofisticirani proizvodi na bazi gline za svaki ukus i potrebu.

Moderni proizvodi za svaku potrebu

Danas su dostupni različiti građevinski materijali od gline, od Porotherm zidnih i stropnih sustava, među kojima je Basic klasična linija za gradnju jednostavnih objekata s limitiranim svojstvima, pa sve do onih s iznimnim toplinskim karakteristikama namijenjeni za gradnju energetski efikasnih objekata kao što su gotovo nul-energetske, pasivne i niskoenergetske kuće. U širokoj paleti Porotherm sustava nalazi se i niz proizvoda sa specijalnim S-dizajnom mortnih džepova kojim se ostvaruje povećana otpornost na sile potresa i idealni su za izgradnju obiteljskih kuća i višestambenih objekata. Za pregradne zidove visoke kvalitete razvijena je i specijalna linija koja osigurava zdravu klimu, odličnu zvučnu zaštitu i sigurnost.

Tu je i inovativna linija Porotherm IZO Profi koja obuhvaća specijalne proizvode na bazi gline s ispunom od kamene vune. Integrirana toplinska izolacija u vertikalnim šupljinama rezultira tanjim zidovima te štedi na ukupnoj korisnoj površini i energiji.

 

Glina u arhitekturi

Glina u arhitekturi

Istraži sve oblike, boje i dimenzije ovog prirodog materijala!

Webshop