Brick Award 2020
Brick Award 2020

Brick Award 20: Pobjednici

Nagrada Brick Award nudi arhitektima iz cijelog svijeta mogućnost da predstave svoje najnovije kreativne projekte inovativne arhitekture od opeke. Njezin je cilj nadahnuti arhitekte kao i druge ljude da podijele koncepte dizajna te da istraže nove načine gradnje.

› Arhitekti iz cijeloga svijeta predstavili su svoje inovativne koncepte s keramičkim materijalima: predana su 644 projekta iz 55 zemalja.

› Pobjednici natječaja Brick Award 20 impresionirali su žiri hrabrim i kreativnim arhitektonskim konceptima za održive i progresivne prostore.

› Ceremonija dodjele nagrada održala se po prvi puta online.

Ceremonija dodjele nagrada

„Arhitektura ima važnu ulogu posrednika jer konfigurira veze između ljudi i izgrađenog okruženja. U urbanim sredinama, posebice, vidimo potrebu za inovativnim pristupom i stvaranjem atraktivnih rezidencijalnih i radnih okruženja,“ primjećuje Heimo Scheuch, predsjednik Uprave društva Wienerberger. Arhitektura se mora neprestano mijenjati koristeći nove oblike, materijale i koncepte. Osim estetskih težnji, treba zadovoljiti stroge tehničke propise i sve više zahtjeve za kvalitetom. Pitanja održivosti, kao što su energetski učinkovita gradnja i mogućnost recikliranja, danas su jednako nužna koliko i očigledna. Istodobno, ekonomičnost stanovanja je bitan aspekt kojeg treba imati na umu.

Žiri

Nagradu Brick Award 20 dodijelio je žiri koji se sastojao od pet međunarodno priznatih arhitekata: Helena Glantz, Urban Design (Švedska), Toni Gironès Saderra, Estudi d’Arquitectura Toni Gironès (Španjolska), Tina Gregoric, Dekleva Gregoric Architects (Slovenija), Mette Kynne Frandsen, Henning Larsen Architects A/S (Danska) i Jonathan Sergison, Sergison Bates Architects (Velika Britanija).

Dobitnik glavne nagrade i pobjednik u kategoriji „Sharing public spaces“: Šlesko sveučilište, Odsjek za radio i televiziju

Mjesto:                    Katowice, Poland

Arhitekti:                BAAS Arquitectura, Barcelona/Spain with Grupa 5 architekci, Warsaw/Poland and Małeccy biuro projektowe, Katowice/Poland

Autorska prava:    Adrià Goula

Ove je godine jednom projektu dodijeljena glavna nagrada. Otišla je u Šlesko sveučilište, Odsjek za radio i televiziju koje su projektirali arhitektonski uredi BAAS arquitectura iz Španjolske, Grupa 5 architekci iz Poljske i Małeccy biuro projektowe iz Poljske. Projekt je također pobjednik u kategoriji „Sharing public spaces”.  Radikalni, a opet suptilni pristup naizgled oplemenjuje postojeći izgled ulice u Katowicama prožete šleskom poviješću industrije ugljena. Tamna, otvorena rešetka od opeke koja je potpuno obujmljuje pretvara skromnu rudarsku kuću, u kojoj je stanovalo mnogo obitelji i u kojoj su se proizvodile žarulje, u apstraktnu širu strukturu umjesto da je nagrđuje. Impresivno ostvarenje visoko konceptualnog prijedloga koji je pobijedio na javnom natječaju s planom ponovne upotrebe i naglašene kontekstualne osjetljivosti zajednički je rad tri europska arhitektonska ureda kako bi se naglasila jedinstvena atmosfera bliskog okruženja.

Pobjednik u kategoriji „Living together“: Prototip kuće na selu

Mjesto:                    Kigali, Rwanda

Arhitekti:                Rafi Segal,MIT Rwanda Workshop Team/US, Rwanda Housing Authority/Rwanda

Autorska prava:    Rafi Segal, Monica Hutton, Andrew Brose

Pobjednički projekt u kategoriji „Living together” je Prototip kuće na selu koju su projektirali Rafi Segal iz projektantskog tima za Ruandu s Tehnološkog instituta Massachusetts (SAD) s tijelom nadležnim za stanovanje u Ruandi (Ruanda). Održiva kuća dizajnirana je kao prototip za ekonomično stanovanje, a njezina je moderna i učinkovita arhitektura napravljena po mjeri za lokalne potrebe u Ruandi. Prototip kuće na selu je stoga istražena tipologija stanovanja. Zgrade se mogu kombinirati u parovima ili rasporediti na brojne načine kako bi tvorile različite urbane sheme. 

Pobjednik u kategoriji „Feeling at home“: Iturbide Studio

Mjesto:                    Mexico City, Mexico

Arhitekti:                Taller Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo, Mexico City/Mexico

Autorska prava:    Rafael Gamo

Iturbide Studio koji su projektirali Taller Mauricio Rocha i Gabriela Carillo (Meksiko) pobjednik je u kategoriji „Feeling at home”. Mali i delikatni prostor između zidova koji dijele urede, koji se harmonično kreće od ulaza do krova između dvaju dvorišta koja se nalaze na samim krajevima. Kuće u četvrti Niño Jesús u Meksiko Cityju obično imaju samo jedan ili dva kata. U zgradi Iturbide Studio na tri kata, različiti prostori intenzivno se manifestiraju, spajajući ulicu i prizemlje s obrisima grada u kojima različiti i živopisni krovovi zgrada postoje istodobno s vrhovima drveća.

Dobitnik posebne nagrade u kategoriji „Feeling at home“: Can Jaime I n´Isabelle

Mjesto:                    Palma, Spain

Arhitekti:                TEd'A arquitectes, Palma/Spain

Autorska prava:    TEd’A arquitectes

U istoj kategoriji, projektu Can Jaime i n'Isabelle koji su projektirali TEd'´A arquitectes u Španjolskoj dodijeljena je posebna nagrada. Kuća se nalazi na izoliranoj lokaciji na kojoj vezu između različitih prostora određuje mediteranska klima i s njom povezana tradicionalna arhitektonska sjedinjenost i kontrola zajedno s inteligentnim korištenjem četiriju dvorišta. Korištenje opeke posebno je istaknuto činjenicom da je sagrađeno mjesto koje će, koristeći svoje vlastite resurse i osnaženo protekom vremena, razviti ugodnu mikroklimu, oazu prikladnu za stanovanje, u različitim razdobljima godine.

Pobjednik u kategoriji „Working together“: Gradski arhiv u Delftu

Mjesto:                    Delft, The Netherlands

Arhitekti:                Office Winhov, Amsterdam/Netherlands & Gottlieb Paludan Architects, Copenhagen/Denmark

Autorska prava:    Stefan Müller

U kategoriji „Working together” žiri je kao pobjednika odabrao Gradski arhiv u Delftu, Nizozemska koji je projektirao Office Winhov (Nizozemska) i Gottlieb Paludan Architects (Danska). Žiri smatra da je projekt konceptualno čist i precizan. Otvoreno prizemlje u skladu je s ulogom Arhiva kao javne zgrade, mjesta na kojem je moguće izložiti i pristupiti gradskoj povijesti. Kao suprotnost, zatvorene fasade gornjih katova sadržavaju skladišne prostore arhiva.

Pobjednik u kategoriji „Building outside the box“: Knjižnica Maya Somaiya

Mjesto:                    Kopargaon, India

Arhitekti:                Sameep Padora & Associates, Maharashtra/India

Autorska prava:    Edmund Sumner

Knjižnica Maya Somaiya koju su projektirali Sameep Padora & Associates smještena je u Indiji. Žiri je proglasio ovaj projekt pobjednikom u kategoriji “Building outside the box” budući da ovaj inovativni projekt utjelovljuje smisao nagrade. Projekt je koristio opeku na nekonvencionalan način oblikujući krov knjižnice kao lebdeći krajolik i igralište za školu istodobno omogućujući funkcije knjižnice. Nadahnjujući se starim svodovima od opeke u različitim krajevima svijeta i dizajnirajući s pomoću sofisticiranog računalnog softvera, ovaj je projekt istaknuo naprednu strukturu opeke.

Više fotografija možete pronaći i preuzeti na adresi www.brickaward.com

Architects working in their office

Prijava na Newsletter

Naš newsletter donosi najvažnije informacije iz Wienerberger svijeta. Jednostavno se prijavite kako bi dobivali informacije na Vaš e-mail.

Webshop