Brick Award 2020
Brick Award 2020

Objavljeni projekti koji ulaze u uži krug nagrade Brick 22

  • Objavljeno 50 nominiranih projekata koji se natječu za nagradu Brick 22
  • Rekordan broj prijava: gotovo 800 projekata
  • Dobitnici nagrada objavljuju se u lipnju 2022

Rekordan broj od 789 projekata iz 53 zemlje prijavljen je na nagradu Brick Award 22. Ova jubilarna, deseta nagrada Brick, ima najveći broj prijava u svojoj povijesti, što svakako pokazuje veličinu i prepoznatljivost ove međunarodne nagrade za arhitekturu. Selekcija i odabir 50 projekata koji ulaze u uži izbor, održana je ljetos.

Wienerberger Brick Award obuhvaća projekte koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi te je ujedno priznanje posebno uspješnim primjerima moderne arhitekture od opeke. Nagrada Brick dodjeljuje se u pet kategorija, a unutar svake od njih bit će odabran pobjednik kategorije, kao i jedan glavni dobitnik. Pobjednički projekti u tih pet kategorija - "Feeling at home", "Living together", "Sharing public spaces", "Working together" i "Building outside the box", kao i glavni pobjednik, bit će objavljeni na službenoj Brick Award dodjeli koja će se održati u Beču, u lipnju 2022. godine.

Za nagradu Brick Award 22 primijetili smo snažan europski fokus. Naime, 34 od 50 projekata koji su ušli u uži izbor podnijeli su europski arhitekti, dok je 12 prijava došlo iz azijskih biroa i 4 nominacije iz Južne Amerike. Kao i svake godine do sada, svi odabrani projekti bit će objavljeni u knjizi Brick 22 u ljeto 2022.

“Razvoj posljednjih godina se nastavlja, fokus ostaje na izgradnji koja štedi resurse. To se odnosi kako na visoko inovativne strukture, tako i na one izgrađene na tradicionalan način s lokalnim materijalima i zanatskim tehnikama. Ponovna uporaba jednako je prisutna, kao i maštovita upotreba opeke. Ovaj gotovo razigran pristup vodi do sažetih, nezaboravnih dizajna. Ponderiranje unutar različitih kategorija gotovo je uravnoteženo, što pokazuje da je opeka zastupljena u svim tipološkim područjima zgrada. ” objašnjava Heimo Scheuch, predsjednik Uprave Wienerberger AG.

Projekti koji su ušli u uži izbor raspoređeni su u sljedeće kategorije:

  • Feeling at home: 8 projekata
  • Living together: 12 projekata
  • Sharing public spaces: 13 projekata
  • Working together: 8 projekata
  • Building outside the box: 9 projekata

Žiri za odabir projekata sastojao se od pet međunarodno priznatih arhitekata:

  • Ingrid van der Heijden/Nizozemska, arhitektica i partnerica osnivačica Civic Architects,
  • Jesper Gottlieb/Danska, arhitekt i partner osnivač Gottfried Paludan Architects,
  • Tina Gregorič/Slovenija, arhitektica i osnivačica partner Dekleva Gregorič Architects,
  • Wilfried Kuehn/Njemačka, arhitekt i partner osnivač Kuehn Malvezzi,
  • Brigitte Shim/Kanada, arhitekt i partner osnivač Shim-Sutcliffe Architects u Torontu

Kategorije Brick Awarda prilagođavamo postojećim trendovima no uvijek zadržavamo opeku kao temeljnu komponentu bezvremenske gradnje. Upravo korištenjem prirodnih materijala u formi suvremenih instalacija dobivamo jedinstvena arhitektonska rješenja koja zadovoljavaju i ekološke standarde. – Tomislav Franko, Product manager South East Europe

Elephant World. Brick Award 22 Category "Building outside the box". Bangkok Project Studio. Outside view

Pogledajte sve nominirane projekte

Među svih 789 prijava, odabrano je 50 najboljih i najzanimljivijih.

Više o Brick Award nagradi:

Webshop