Brick 20 Online Advertising Banner without Button
Wienerberger jobs

Wienerbergerova nagrada Brick Award 2020

Brick Award je međunarodno priznata nagrada i predstavlja izvanrednu arhitekturu od opeke. Za nagradu Brick Award 2020, Wienerberger poziva na prijavu izvanrednih projekata iz cijelog svijeta. Poziva se arhitekte, kritičare i novinare arhitekture da prijave projekte.

Opeka danas poprima novi oblik u formi modernističkih građevina koje odišu rustikalnim šarmom. Osim novih boja, današnje opeke dolaze i u novim oblicima koji se savršeno uklapaju u modernu arhitekturu. Najoriginalnija rješenja svake dvije godine nagrađuju se priznanjem Brick Award koje je pokrenuo Wienerberger.

Zbog svojih mnogobrojnih kvaliteta opeka doživljava veliki povratak u građevinarstvo. Osim što osvaja svojom dugotrajnošću, sve veći broj arhitekata odabire je zbog brojnosti oblika i boja u kojima dolazi. Zahvaljujući tome sve češće nailazimo na zgrade koje nas vizualno osvajaju na prvu i koje doista izgledaju revolucionarno dobro, u rangu malih arhitektonskih remek-djela. Suvremene građevine sve više se okreću funkcionalnosti i učinkovitosti, zbog čega je opeka idealan odabir, a tu i je činjenica da se opeka idealno uklapa u prirodan okoliš. Opeka nastala uz nova saznanja moderne tehnologije izrade građevinskog materijala zadovoljava sve uvjete suvremene gradnje uz onaj vrlo bitan estetski moment. Ona je materijal koji nudi niz mogućnosti korištenja, kreativnost i zadovoljavanje potreba suvremenog stanovanja. 

Brick Award

Kako bi pokazali koliko uzbudljiva i iznimna moderna arhitektura može biti ako koristi opeku, Wienerberger je 2004. godine pokrenuo Brick Award za najbolja arhitektonska rješenja od opeke. Cilj je nagraditi arhitekte koji u gradnji i obnovi objekata koriste opeku ili crijep na potpuno nov način, ali važni su i kreativnost, kvaliteta i osvjetljenje. Krajnji cilj nagrade je potaknuti izgradnju sve održivijih i energetski učinkovitijih objekata koji će zadovoljiti potrebe suvremenog stanovanja i stvoriti temelje za budućnost gradnje. 

U 2020. godini Wienerberger će po deveti put predstaviti ovu međunarodnu etabliranu nagradu. Prijave projekata putem online alata mogu podnijeti arhitekti, kritičari i novinari arhitekture. U 2018. godini postignuto je izvanredno sudjelovanje gotovo 600 projekata iz više od 50 zemalja.

Brick Award dodjeljuje se svake dvije godine, a o pobjednicima odlučuje stručan žiri sastavljen od cijenjenih arhitekata, ali i bivših dobitnika nagrade. Kako se na natječaje prijavljuje sve veći broj arhitekata, izbor postaje sve teži i uzbudljiviji. Nakon prvih prijava odabire se finalnih 50 radova koji ulaze u izbor za nagradu. Svaki natječaj podrazumijeva nekoliko kategorija u koje se kandidati mogu prijaviti, a bitno je da je objekt dovršen nekoliko godina prije početka natječaja.

Iako natjecanje organizira Wienerberger, Brick Award je nezavisna nagrada i korištenje Wienerbergerovih materijala nije kriterij za sudjelovanje u natječaju. Po završetku, svaki sudionik dobiva svoje mjesto u posebnoj monografiji “Brick Book”. Brick Award je međunarodnog karaktera i prijave dolaze iz cijelog svijeta, a nagrade su dosad odlazile u Belgiju, Tajland, Španjolsku, Finsku, Vijetnam, Brazil, pa čak i u Hrvatsku. Svi nagrađeni objekti obuhvaćali su i stambene i nestambene građevinske objekte uz širok raspon korištenih materijala, boja i oblika.

Uz nagradu Brick Award će biti dodijeljena novčana nagrada od 7.000 eura za dobitnika glavne nagrade (uključujući dobitnika kategorije) i 5.000 eura za svakog od preostala četiri pobjednika iz određene kategorije.

Nagrada uključuje pet kategorija:

  • Feeling at home
  • Living together
  • Working together
  • Sharing public spaces
  • Building outside the box.

Posljednja kategorija je usmjerena na inovativne koncepte i načine korištenja opeke, korištenje novih tehnologija gradnje, unikatne opeke i posebnih ukrasa u projektu. Keramički proizvodi moraju imati značajnu ulogu u prijavljenom projektu, počevši od glinenih blokova do fasadne opeke, crjepova ili glinenih opločnika. Korištenje Wienerbergerovih proizvoda nije nužan uvjet za sudjelovanje. Posebna pažnja se pridaje tome kako se projektom objedinjuje funkcionalnost, održivost i energetska učinkovitost. Dodatni kriterij je da je projekt završen 2016. ili kasnije kako bi se osigurala aktualnost.

Oud Laethem

Knjiga Brick Book

Brick Book knjiga ističe opeku kao bezvremenski građevinski materijal u budućnosti usmjerenoj arhitekturi.

Kako sudjelovati u nagradi

Prijave za nagradu Brick 2020 su završene. Arhitekti, međunarodni kritičari arhitekture i novinari moli su prijaviti svoje projekte od 7. siječnja do 9. travnja 2019.

50 nominiranih projekata bit će objavljeno na web stranici, kao i Facebook, Pinterest i Twitter društvenim mrežama od studenog 2019. nadalje. Pobjednici će biti priopćeni na ceremoniji Brick Award krajem svibnja 2020. godine, a važan kriterij za podnošenje je da se značajan dio projekta mora sastojati od glinenog građevinskog materijala i mora biti trenutni projekt, koji je završen 2016. ili kasnije.

Nakon završetka faze podnošenja prijava 9. travnja 2019., žiri novinara i kritičara arhitekture suzit će broj svih prijava na 50 projekata nominiranih za Wienerbergerovu nagradu Brick Award 2020 te će biti objavljeni u godišnjaku Brick20 u proljeće 2020. Nakon toga će međunarodni žiri arhitekata odabrati 5 pobjednika iz pojedinih kategorija kao i dobitnike Glavne nagrade.

Službena ceremonija dodjele nagrada Brick Award održat će se u Beču u proljeće 2020. godine. Istovremeno će biti objavljen godišnjak Brick20 sa svih 50 nominiranih projekata.

U slučaju upita molimo da se obratite:

Veronika Schuster-Hofinger, Voditelj projekta Brick Award

Marketinške komunikacije , Wienerberger – Glineni građevinski materijali Europa

T +43 1 601 92 - 10552 | veronika.schuster-hofinger@wienerberger.com

 

Architects working in their office

Prijava na Newsletter

Naš newsletter donosi najvažnije informacije iz Wienerberger svijeta. Jednostavno se prijavite kako bi dobivali informacije na Vaš e-mail.

Webshop