Semmelrock okućnica

Obrišite tragove zime – 5 savjeta za proljetno čišćenje vanjskih površina

Odvojite vrijeme za čišćenje vanjskih površina prije dolaska sunca jer će se isplatiti kad ljeti budete sjedili na terasi i uživali u otvorenom prostoru.

Proljetno čišćenje dugogodišnja je tradicija kojom vlasnici domova osvježavaju domove nakon zimskih mjeseci. Na taj način osvježavamo mjesto za život i često nam baš taj proces proljetnog čišćenja pruža bistriji um.

Važno je ne zaboraviti vrt tijekom proljetnog čišćenja. Napokon, ovo područje doma najviše pogađa zimsko vrijeme. Stoga odvojite vrijeme za čišćenje i osvježavanje vanjskih površina prije dolaska sunca, jer  isplatiti će se kad ljeti budete sjedili na svojoj terasi i uživali u otvorenom prostoru.

Evo osnovnih savjeta kako svom vrtu pružiti najbolju moguću njegu:

  • Uklonite sve znakove zime – prvi korak u proljetnom čišćenju vašeg vrta je riješiti se ostataka zime. Započnite sakupljanjem lišća koje se smjestilo na vašim gredicama i travnjaku i uklonite sve jednogodišnje biljke koje neće ponovno rasti. Zatim orežite i smanjite sve dugogodišnje trajnice – mnoge zeljaste trajnice tijekom zime će umrijeti na zemlji pa će ih trebati odmah orezati.
  • Riješite se korova i prekopajte gredice – uz uklanjanje mrtvih biljaka, također morate osigurati i uklanjanje korova  koji bi mogao stvoriti probleme vašem cvijeću ili jednostavno izgleda neugledno. Prije osvježavanja komposta obavezno uklonite sav malč koji je zaštitio vaše biljke tijekom hladnijih mjeseci.
  • Sadite nešto novo – ako ste morali ukloniti biljke koje nisu uspjele proći kroz oštru zimu ili imate dodatni prostor za sadnju, zašto onda ne biste dodali neke nove cvjetove? Proljeće i ljeto vole  jarke i šarene boje  pa pogledajte koje je cvijeće prikladno za proljetnu sadnju.
  • Očistite terasu – kako ni biljke ni travnjaci ne vole  vlažno i hladno vrijeme, isto tako i opločene terase, dvorišta ili staze. Jako je važno je da vaše popločano dvorište bude dio vaše proljetne rutine čišćenja vrta. Najprije temeljito uklonite smeće, ne zaboravite na područja ispod cvjetnih tegli. Ukoliko je potrebno, upotrijebite vodu i četku, a u slučaju težih zaprljanja koristite visokotlačne uređaje za pranje. Nakon pranja vodom svakako ponovite fugiranje kvarcnim pijeskom ukoliko su opločene površine ugrađene na suhu drenažnu podlogu. 
  • Iznesite svoj vrtni namještaj koji je možda bio skriven tijekom zimskih mjeseci, dajući mu dobro čišćenje s toplom vodom i sapunom kako bi uklonili sve paučine. Nakon proljetnog čišćenja i spremanja zaslužujete popiti kavu ​​u svom novom revitaliziranom vrtu. 

 

I  spremni ste i ove godine stvoriti još prekrasnih uspomena u svom vrtu. :)

Semmelrock-Umbriano
Bezoek onze showroom

Prijava na newsletter

Želite li saznati više prednosti i informacija o proizvodima te se inspirirati našim referencama - prijavite se :)    

Pročitajte više na Wienerberger blogu:

Webshop