Semmelrock Bellamonte zid medeno bež 2
Semmelrock Castello ograda sivo prošarana otučena 1

Ograda – idealan način da zadržite privatnosti

Veličina vrta, željena razina privatnosti, građevinski zahtjevi lokalne zajednice i naravno, osobni ukus će diktirati koju metodu zaštite odabrati.

Vaš dom je vaša mirna oaza kamo bježite od vanjskog svijeta, ali ako vaš susjed kosi travnjak dok se želite odmoriti ili vam susjed ne da mira dok ručate sa prijateljima, vrijeme je da razmislite o podizanju ograde. Mnogo je načina da stvorite privatni, od pogleda skriven, dio svog raja. Neke opcije uključuju gradnju ograde, zida, žičane ograde ili sadnju reda drveća ili grmlja. Veličina vrta, željena razina privatnosti, građevinski zahtjevi lokalne zajednice i naravno, osobni ukus će diktirati koju metodu zaštite odabrati. 

Idealno bi bilo izgraditi ogradu dovoljno visoku da potpuno spriječi narušavanje privatnosti, ali opet osigura široke vizure iz samog vrta. U svakom slučaju, zabranjena je gradnja previsokih neprozirnih zaštitnih zidova. Pri odabiru bilo koje ograde, treba imati na umu da niti jedan način nije savršen i neće potpuno zadovoljiti sve zahtjeve, zato treba pristati na neke kompromise.

Kada odabirete ogradu, trebate uzeti u obzir i mišljenje susjeda. Nemojte potpuno zatvarati pogled na svoj dom. Ako sadite drveće, razmislite kako zatvarate susjedov pogled i da li narušavate njegove osnovne potrebe i uživanje u njihovom vrtu.

Ideje za oblikovanje ograde

• Mediteranski vrt sa bijelom zaštitnom ogradom idealan je jer ako je vaš vrt malen, taman i zagušen, možete ga vizualno proširiti bojanjem vaše ograde u bijelu boju. Najbolje kod toga je što podnosi sve vrste bilja i boja cvijeća. Izaberite kontrastnu boju za opločenje!

Semmelrock ograda s cvijećem
  • Drvenoj ogradi dodajte boje, budite drugačiji. Ako nemate vremena ili volje brinuti se o bilju u svom vrtu, dodajte mu živosti bojanjem drvene ograde u nekoliko boja. Naravno, vodite brigu da ne pretjerate i da se odabrane boje slažu sa bojama pročelja i stolarije na kući.
  • Okomita sadnja rješenje je za glasne susjede i ružan pogled. Ako ste okruženi visokim zidom, uz njega posadite invazivne penjačice. Ubrzo zid će biti prekriven velikim zelenim listovima, ili prema želji, visećim cvatom. Ako ne želite potpuno zatvoriti zid, možete na njega staviti posude u koje sadite začinsko bilje, sukulente ili trajnice.
Semmelrock Castello ograda sivo prošarana otučena 1
  • Zakrivljene ograde tipične su za seoske krajolike i imanja. No ako želite, možete ih postaviti i na postojeće ravne ograde kao nastavak.
  • Provizorna ograda pomaže da vrt izgleda veće. Kroz šupljine na ogradi možete pokazati svu ljepotu svojeg vrta, a vama će vizura biti dublja i nećete se osjećati zarobljeno u njemu.
Semmelrock Bradstone Travero zidni sistem
  • Ograde nužno ne moraju biti zaštita vrta od vanjskih nepoželjnih utjecaja i pogleda, već mogu služiti kao pregrade unutar vrta. Niskim panelima pregradite unutar vrta željene zone.
  • Ako građena ograda zaklanja sunce ili jednostavno se ne želite potpuno ograditi od okoline, a želite samo malo privatnosti i sjene za vaše mjesto za odmor, tražite prirodnu alternativu. U vrtovima kojima treba zvučna barijera, bambus je idealno rješenje jer je visok i zelen cijelu godinu. Ipak je ugodnije slušati šuštanje lišća na vjetru, nego zvuk gustog prometa.
  • Plastične ograde koje imaju završnu obradu kao klasična drvena ograda, u tamnim nijansama, dat će svakom vrtu suvremen, moderan izgled. Ekološki prihvatljivo rješenje, minimalni zahtjevi za održavanjem. Sivo opločenje, tamno smeđa ograda i svijetlo zeleno bilje će ostaviti dojam na svakog posjetitelja.
  • Ako je vaša ograda ona balkonska, ili ste ograničeni veličinom prostora, zašto ne bi cvijeće posadili u posude koje ćete staviti na ogradu? Posadite u njih omiljeno cvijeće, začinsko bilje, male grmove.
Semmelrock balkonska ograda
  • Začinski vrt u zidu. Udubina u zidu može biti savršena polica za mali začinski vrt. Neka bude uredan, na sunčanom mjestu. Načinite police, pozadinu obojite u tamnu boju da boja biljaka dođe do izražaja.

Više slika pogledajte u galeriji....

Iva Filipović, mag. ing. prosp. arch.
Semmelrock CAD projektantica

Bezoek onze showroom

Prijava na newsletter

Želite li saznati više prednosti i informacija o našim proizvodima, prijavite se :)    

Pročitajte više na Wienerberger blogu:

Webshop