Wienerberger production plant Beerse
Three familiar living houses in Kaunas

Fasada

Pročelje kuće nosi trajan potpis njenih stanara i arhitekta. Fasadna opeka Terca nudi iznimnu kreativnu slobodu pri oblikovanju fasade jer je svaka opeka individualna. Minimalna odstupanja boja doprinose estetskim kontrastima iz svih gledišta. S obzirom na strukturu glinenog materijala i visinu temperature pečenja, fasadna opeka se pojavljuje u živahno žutim, toplo crvenim, zemljano smeđim ili diskretno sivim nijansama.
Terca stvara igru svjetlosti i sjenke te daje osjećaj jedinstvenosti svake pojedinačne opeke. 

1. Zašto odabrati Terca fasadu?

Fasadna opeka služi u prvom redu kao zaštitni sloj protiv vremenskih utjecaja i doprinosi zaštiti od ljetne topline. Ona mora biti otporna na udar kiše, pritisak i prodor vjetra te također pridonosi zvučnoj izolaciji cijele konstrukcije. Povrh toga fasadna opeka je izložena temperaturnim razlikama. Fasadni zid treba izgraditi od materijala koji je otporan na smrzavanje i koji minimalno upija vodu. Terca fasadna opeka je pravo rješenje za takve zahtjeve!

 

2. Koji formati i stilovi su dostupni?

Jedinstvenost tradicionalnih kao i modernih arhitektonskih ostvarenja dobiva se kombinacijom formata, boja i površina Terca fasadne opeke. Od pune ili perforirane opeke do Slip opeke, od klasično elegantnih i očaravajuće rustikalnih do modernih glatkih površina, Terca nudi odgovor i na najstrože zahtjeve arhitekata! 

Formati i stilovi za prave ljubitelje umjetnosti u arhitekturi!

 

3. Što je Terca slip opeka?

Terca slip opeke su tanke fasadne glinene pločice koje nude beskrajnu kreativnost u novogradnji ili obnovi. Namijenjene su kako za unutarnju tako i za vanjsku upotrebu te pružaju identičan izgled kao i uobičajena Terca fasadna opeka. Jednostavno i brzo stvaranje inspirativnih interijera i fasada s bezvremenskom kombinacijom baštine i modernosti omogućeno je širokim asortimanom Terca Slip opeke u raznim stilovima, bojama i teksturama. Terca slip opeka je 100% prirodni proizvod iz visokokvalitetne gline. Izrađena je od četiri prirodna elementa: vode, vatre, zraka i zemlje. Predstavlja vrijedan, zdrav i ekonomičan građevinski materijal koji udovoljava svim zahtjevima moderne održive gradnje.

Terca slip opeka nudi pouzdanu i trajnu zaštitu pred utjecajima iz okoliša kao što su vjetar, smrzavanje, vlaga, toplota, kemikalije i alge. Za razliku od fasada koje imaju finalne sloje iz žbuke, Terca slip opeka nudi zaštitni sloj koji vremenom ne zahtjeva farbanje ili drugo održavanje. Vrijednost nekretnine je trajna dok se troškovi održavanja smanjuju.

Izračun građevinskog materijala nikad nije bio brži!

U par klikova saznajte svu potrebnu količinu građevinskog materijala za izgradnju vašeg doma iz snova!

4. Kako postaviti Terca ventiliranu fasadu?

Dvoslojni zidovi mogu se načelno izvesti sa ili bez sloja zraka. Sloj zraka općenito pruža veću mjeru sigurnosti u odnosu na prolaz vlage kroz izolaciju naročito pri korištenju fasadnog zida kao vanjskog zida te pri primjeni izolacijskog materijala, osjetljivog na vlagu (staklena vuna, kamena vuna). Pri ventiliranim fasadama, vlaga koja s unutrašnje strane difuzira kroz zid odvodi se strujanjem zraka iza zida od fasadne opeke, dok eventualne prodrle oborinske vode mogu istjecati na unutrašnjoj strani zida od fasadne opeke.

Pri izvođenju ventilirane fasade treba izvesti zračni sloj od minimalno 4 cm, s ventilacijskim otvorima prema gore i dolje. Pri tome važno je obratiti pažnju da pri zidanju mort ne uđe u zračni prostor. Ventiliranje treba osigurati i kod otvora na fasadnim zidovima. Tako treba u zoni prozora dodatno rasporediti otvore za ventiliranje u dijelu parapeta i nadvoja. Otvori za zrak moraju biti tako raspoređeni da je osiguran nesmetan izlaz eventualno prodrle oborinske vode.

 

5. Terca slip opeka - rješenja za kontaktne fasade

Pored ventiliranih fasada, vrlo često arhitektonsko rješenje na našim područjima je i kontaktna fasada. Toplinska izolacija je u tom slučaju prekrivena ljepilom, a Terca slip opeka kao završni sloj ponovo omogućava beskrajnu kreativnost u izgledu fasade. Prednost ovakvog sistema je odlična toplinska, zvučna i požarna izolacija. Za izolacijski materijal se preporučuje kamena vuna zbog izvrsnih toplinskih karakteristika, negorljivosti i paropropusnosti. Pored potpune slobode pri oblikovanju jedinstvene fasade, upotrebom Terca slip opeke postiže se veća mehanička otpornost sistema kao i zaštita od eventualnih dugoročnih oštećenja. Akumulirana toplina u ovakvom konstrukcijskom sklopu doprinosi udobnom boravku u unutrašnjim prostorijama.

 

6. Kao ugraditi Terca fasadnu opeku?

Terca fasadna opeka se načelno zida u punu fugu, što znači da se nastoji postići zidarski vez opeke jednak polovici dužine opeke. Ta mjera preklopa, za opeku malog formata, nikako ne smije biti ispod 4,5 cm.

Raster projektiranja

Kako bi se osiguralo optimalno povezivanje fasadnog zida od Terca opeke u kompletnoj strukturi zida potrebno se pridržavati rasterske mjere (modula).

Tlocrtni modul od 13 cm bazira se na duljini opeke od 25 cm i širini spojne reške od 1,0 cm. Za formate opeke uvijek treba odbiti mjeru reške od mjere modula. Tako opeka normalnog formata (NF) ima duljinu od 25 cm (dozvoljena tolerancija), sa spojnom reškom 26 cm i širinu opeke od 12 cm, sa spojnom reškom 13 cm. Visina opeke iznosi 6,5 cm, a s ležajnom reškom 7,7 cm. Ta mjera se naziva i slojna mjera.

Modul (13 cm) sa svojim umnošcima je osnova za građevinsku orijentacijsku mjeru. Iz njega proizlaze, odbijanjem ili dodavanjem mjere spojne reške od 1,0 cm, orijentacijske mjere za gradnju:

  • otvorna mjera: n x 13 + 1
  • vanjska mjera: n x 13 - 1
  • mjera istaka: n x 13

n …. broj komada polovice opeke

Uobičajene veličine otvora (vrata i prozori) usklađene su s mjernim rasporedom. U praksi ipak nije moguće mjere točno održati. Zbog toga se smanjivanjem ili povećanjem spojne reške postiže ujednačenost. Rasterska mjera u vertikalnom presjeku odgovara slojnoj mjeri i iznosi za opeku normalnog formata (NF) 7,7 cm.

  • ležajna reška: 1,2 cm
  • visina opeke: 6,5 cm
  • slojna mjera: 7,7 cm

 

7. Što s dilatacijskim fugama?

Zbog različitih deformacija vanjskih i unutarnjih zidova od Terca fasadne opeke potrebno je u fasadi rasporediti horizontalne i vertikalne dilatacijske fuge. Preporuča se da horizontalni razmaci dilatacijskih fuga iznose max. 10 mm, vertikalno po visini najviše po 2 kata. Tako pri visoko toplinski izoliranim podlogama, jako osunčanim i tamnim površinama te pri velikoj izloženosti udara kiše treba odabrati male razmake između fuga.

Kroz dilatacijske fuge, rastavljene građevinske dijelove treba i odvojeno usidriti i armirati kako bi se omogućilo kretanje bez pritiskanja. To znači da dijelovi zida, koji se dižu iz temelja, moraju biti dilatacijskim fugama odvojeni od dijelova zida koji vise na konzolama. Dilatacijske fuge treba prikladnim elastičnim materijalom trajno i nepropusno zatvoriti. Širina fuge, ovisno od odabranog brtvenog materijala, mora prihvatiti postignute izmjene duljine uslijed temperaturnog istezanja.

Pored horizontalnih je u fasadnom zidu je potrebno izvesti i vertikalne dilatacije. Male fasadne površine, posebno na obiteljskim kućama, odvajaju se većinom na glavnim kutovima zgrade. Tamo nastaje, uslijed pritiska, vlačnog pomicanja i smicanja, najveće statičko opterećenje u fasadnom zidu. Dulje fasadne površine je potrebno podijeliti u dionice dilatacije.

 

8. Kako napraviti spoj nosivog zida i Terca fasadne opeke?

Spoj nosivog zida i Terca fasadne opeke ostvaruje se ugradnjom nehrđajućih sidara u odgovarajućem rasteru. Potrebna količina sidara je 5 kom/m², a na većim visinama 7 kom/m². Pored otvora, dilatacija i u rubnom području potrebno je dodatno rasporediti sidra na svakih 25 cm (4 kom/m¹).

Za preuzimanje vertikalnog opterećenja od Terca fasadne opeke te prenos na unutrašnji nosivi sloj (zid ili nadvoj) moguće je upotrijebiti konzolne nosače. Fasadni zid je potrebno učvrstiti u sljedećim slučajevima:

  • pri debljini zida od 120 mm oslonjenog u punoj širini na betonski temelj ili ploču: po visini minimalno svakih 6 m
  • oslonjen sa minimalno 2/3 širine pri debljini zida od 120 mm: svaki kat
  • iznad (za nadvoje) preširokih otvora
  • ukoliko se zbog građevinske fizike fasadni zid ne stavlja na temelj ili na izbočenu ploču
Preuzmite naše brošure i kataloge

Brošure i katalozi

Pronađite kataloge vezane na Terca fasadu i saznajte sve informacije na jednom mjestu. 

Webshop