Brick Award 22 - online panel diskusija

Architecture Symposium

Na panel diskusiji sudionici su prokomentirali projekte Brick Award 22 i razgovarali o tome kako arhitekti mogu napraviti značajan doprinos izgrađenom okolišu.

Klimatske promjene, ograničeni prirodni resursi i regulatorni okviri za ekološku kulturu gradnje koja uključuje energetsku učinkovitost, održivost i očuvanje, samo su neki od uvjeta koji zahtijevaju različite arhitektonske pristupe. Opeka je jedan od najstarijih i najtrajnijih građevinskih materijala u ljudskoj povijesti s bezbroj mogućnosti i odličnim svojstvima energetske učinkovitosti te kao takva čini glavni element u arhitekturi najnovijeg vremena. A kako arhitekti mogu napraviti iskorak i utjecati na društvo svojim dizajnom i odabirom određenih građevinskih materijala kao što je cigla?

Obećavajući razvoji su na primjer zgrade koje su izgrađene korištenjem lokalnih materijala čime se smanjuje količina otpada i utrošene energije ili, zgrade na kojima se stvara ovojnica sa zelenim pročeljem. Osim toga, druge mogućnosti su koncepti u kojima se postojeće zgrade ne ruše, već se s velikom brigom i pažnjom mogu prenamijeniti i proširiti.

I taj fokus, koji proizlazi i temelji se na istraživanju, prihvaćaju arhitekti koji razvijaju inovativne tehnologije, procese i prototipove, kao što su roboti u građevinskoj industriji.

Sve u svemu, ovi pristupi povezuju prirodu i kulturu kroz projektiranje arhitekture koja omogućuje ekološki održivu budućnost. Govornici simpozija podijelit će svoje saznanja i iskustva iz svojih područja te sudjelovati u raspravi na temu - kako arhitekti mogu dati značajan doprinos okolišu.

© Daniel Hinterramskogler

Pogledaj panel diskusiju

Tema panela: Arhitektura - povezivanje prirode i kulture

Sudionici panela:

  • Kathrin Dörfler, arhitekt, istraživač i edukator računalnog dizajna i robotske proizvodnje.
  • Lina Ghotmeh, profesor na Yale School of Architecture i na Sveučilištu u Torontu
  • Wilfried Kuehn, arhitektonski biro Kuehn Malvezzi
  • Lyndon Neri & Rossana Hu, partneri osnivači ureda za dizajn i istraživanje Neri&Hu

🡆 POGLEDAJ SNIMKU

Kako bi nadahnuli i motivirali arhitekte da istraže nove mogućnosti u pristupu gradnji glinenim materijalima, Brick Award dodjeljuje se projektima koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi te je ujedno priznanje posebno uspješnim primjerima moderne arhitekture od opeke. Na Brick Award 22 prijavljen je rekordan broj od 789 projekata iz 53 zemlje, a nagrada je dodjeljena u sljedećih pet kategorija Feeling at home, Living together, Sharing public spaces, Working together i Building outside the box. Najbolji projekti objavljuju se u knjizi Brick koju možete naručiti na wienerberger.hr.

“Razvoj posljednjih godina se nastavlja, fokus ostaje na izgradnji koja štedi resurse. To se odnosi kako na visoko inovativne strukture, tako i na one izgrađene na tradicionalan način s lokalnim materijalima i zanatskim tehnikama. Ponovna uporaba jednako je prisutna, kao i maštovita upotreba opeke. Ovaj gotovo razigran pristup vodi do sažetih, nezaboravnih dizajna. Ponderiranje unutar različitih kategorija gotovo je uravnoteženo, što pokazuje da je opeka zastupljena u svim tipološkim područjima zgrada. ” objašnjava Heimo Scheuch, predsjednik Uprave Wienerberger AG.

Elephant World. Brick Award 22 Category "Building outside the box". Bangkok Project Studio. Outside view

Pogledajte sve nominirane projekte

Među svih 789 prijava, odabrano je 50 najboljih i najzanimljivijih.

Više o Brick Award nagradi:

Webshop