Roof windows
Lifestyle image

Čari stanovanja tik ispod krova

Potkrovlja su nepresušan izvor inspiracije u čijem uređenju neizmjerno uživaju i stručnjaci i budući stanari, a zbog posebne atmosfere te jedinstvenog karaktera, teško mu je odoljeti 

Odluka o stvaranju životnog prostora u potkrovlju veliki je izazov, a sam proces od prve skice do useljenja uzbudljiv i kreativan. Život u potkrovlju nosi sa sobom nešto magično, ono je posve drukčije od svih ostalih životnih prostora. Ipak, ukoliko živite u potkrovlju ili ga tek gradite, prije svega obratite posebnu pozornost na kvalitetu izgradnje, izdržljivost i dobru izolaciju, a dizajn interijera neka ostane kao šećer na kraju u stvaranju idealnog životnog prostora.

Prostor u potkrovlju ima posebnu atmosferu. Zbog svojeg jedinstvenog karaktera teško mu je odoljeti. Iako je donedavno bilo rezervirano za umjetnike u svrhu ateljea ili za ljude slabijeg imovinskog statusa, danas je potkrovlje zbog svog šarma i obilja svjetlosti postalo trend u odabiru životnog prostora.

 

Zašto život u potkrovlju?

Ono što je ponajviše pridonijelo popularizaciji života pod kosinama jest velik napredak u kvaliteti građevinskih materijala i same gradnje. Stoga bez obzira živite li već u potkrovlju, tek se u njega useljavate ili ga gradite, obratite pozornost na odabir materijala i provjeru postojećih te se konzultirajte sa stručnjacima i donesite odluke u smjeru dugoročno kvalitetnog življenja tik ispod krova. Inspirirajte se prije važne životne odluke te uz kvalitetu odaberite i estetiku. Potkrovlja su doista nepresušan izvor inspiracije u čijem uređenju neizmjerno uživaju i stručnjaci i budući stanari.

Dobar krov ključ je kvalitetnog životnog prostora

Prije uređenja ili kupnje potkrovlja svakako pažljivo provjerite krovište i konzultirajte se sa stručnjakom oko eventualne sanacije. To možete učiniti izvana detaljnim pregledom dalekozorom tako da provjerite je li sve na svojem mjestu, a pogledajte i po tlu oko zgrade ima li komadića crijepa. Ako imate sekundarno krovište, provjerite postoji li prodor vode koja kaplje iza postavljenog oluka, a ukoliko nemate, iznutra provjerite prodire li negdje svjetlost te ima li tamnih mrlja s donje strane crijepa. Ako ste uvidjeli da vaše krovište treba sanaciju ili potpunu zamjenu, dobro razmislite o crijepu koji ćete postaviti. Osim kvalitete proizvoda, bitno je i da se lako može postaviti na staru konstrukciju. Najbolje rješenje su kvalitetni glineni crjepovi rađeni od izdržljivog prirodnog materijala koji zadovoljavaju najviše standarde gradnje, ekološki su neškodljivi pa se kasnije mogu i reciklirati, poput Tondach glinenih crjepova koji su idealno rješenje za sanaciju ili novu gradnju. Dolaze u različitim varijantama sukladno klimatskim prilikama područja u kojem živite i u širokom spektru boja za svačiji stil. Prilikom naknadne izgradnje potkrovlja, osim o kvaliteti crijepa vodite računa i o nagibu te strukturi. Klasičan kosi krov na dvije vode najekonomičnije je rješenje, ističe se boljim očuvanjem i uštedom energije za čak 25-35%. Također je bolje zaštićen od kiše i snijega, vjetra i oluje, ali i od buke izvana.

„Trendove kombinirajte s bojama, teksturama i materijalima koji su odraz vašeg osobnog stila i karaktera“

Stropna i zidna rješenja i izolacija

Vjerojatno ste i sami svjesni činjenice kako će vam kvalitetna izgradnja i dobra izolacija u konačnici uštedjeti puno energije i novca u budućnosti, stoga neka vaša inspiracija bude izdržljiv i učinkovit proizvod. Porotherm linije proizvoda od opeke - od vanjske ovojnice do pregradnih i nosivih zidova i stropne ispune - optimalno su rješenje za uređenje potkrovlja. Proizvodi sadrže vertikalne šupljine, a načinjeni su od brušene i porozirane opeke, izdržljivi su i visokootporni na potrese, osiguravaju jednostavnu i brzu gradnju te su logičan izbor za svu zidnu i stropnu gradnju i nadogradnju, zagarantirane kvalitete i dugotrajnosti.

„Bitno je odabrati kvalitetne prozore, a zbog pogleda i količine svjetlosti dobro je imati i krovne i bočne prozore.“

 

Unutarnje uređenje preslika je vašeg karaktera

Boje, teksture i odabir materijala odraz su osobnog stila i vašeg karaktera, zato ne dozvolite da vam drugi nameću trendove. U današnje vrijeme sve je popularno, a različitost je itekako na cijeni. Trenutno su skandinavski i industrijski stil uređenja najpopularniji, no bilo bi sasvim netočno tvrditi da je neki drugi stil zastario. Jedino ono što je ugodno vama i privlačno vašem oku odrazit će vaš osobni stil i stvoriti životni prostor u kojem ćete doista uživati i vi i vaša obitelj. Prelistajte magazine, inspirirajte se na web stranicama i društvenim mrežama i spojite to s vlastitim stilom. Neka velike površine budu neutralne, a detalji će u prostor unijeti karakter i boju. Ne bojte se eksperimentiranja i miješanja stilova. Za početak pročitajte ključne značajke najučestalijih stilova, neka vam oni budu podloga i misao vodilja jednom kada krenete u realizaciju.

Opeka na unutarnjim zidovima u kombinaciji s kožnim naslonjačima, ogoljene cijevi i detalji od neobrađenog drva i metala značajke su koje obilježavaju trenutno jako popularan industrijski stil, no vrlo lako se daju iskoristiti i uz druge stilove uređenja. A jednostavnost i bjelina, pregršt toplog drva, pletiva, ali i čupavih tekstura ono su što pronalazimo u skandinavskom stilu koji uvijek iznova oduševljava. Osim njih popularan je i shabby chic, pun cvjetnih detalja i pastelnih tonova te rustikalnog namještaja koji je idealan za romantične duše. Svevremenski minimalizam vječna je inspiracija i misao vodilja većine novijih stilova koji su se samo nadogradili na njega, a eklektična mješavina boja, dezena, detalja i materijala jedan je od najhrabrijih, ali i najkompliciranijih stilova koji nas automatski asociraju na maštovite i kreativne ljude koji se bave nekom vrstom umjetnosti. Pokušajte izraditi nacrt potkrovlja i testirati na njemu vlastite zamisli, a zatim provjerite ponudu proizvoda u trgovinama namještajem i ostalim potrepštinama za uređenje doma. I naravno, ne zaboravite uzeti mjere jer će vam se sigurno dogoditi da proizvod kakav vam stilski odgovara ne odgovara dimenzijama. Imajte strpljenja i dajte si vremena jer uređenje životnog prostora je velik projekt u kojem ćete dugo uživati.

Key visual

Odlučili ste se za krovni prozor? Zatražite ponudu! 

U par klikova, iz udobnosti svog doma do novog prozora.

Webshop