Hiša Ig
Hiša Žalec

Krov - pitanja i odgovori

Trajan, siguran i kvalitetan krov koji je uz to estetski prihvatljiv najrazličitijim ukusima garantiraju vam Tondach sistemska rješenja!

1. Kako je moguće produžiti životni vijek krova?

Ugradnjom originalne sistemske opreme, koja se sastoji od elemenata za prozračivanje pokrova, elemenata za zaštitu od snijega te izradom sekundarnog krova kao dodatne zaštite od prodora vode u prostorije unutar vašeg doma.

2. Zašto je potrebno koristiti sistemska rješenja kod izrade krovišta?

Kako bi osigurali maksimalnu moguću zaštitu vašeg doma, nužno je koristiti originalnu Tondach sistemsku opremu budući da ona, zajedno s Tondach crijepom, čini sustav optimalnih rješenja za krovove u svim podnebljima.

3. Što sve obuhvaća sistemsko rješenje krovišta?

Tondach sistemska rješenja se sastoje od rješenja za prozračivanje pokrova, rješenja za zaštitu od snijega, rješenja za prodore kroz krov, rješenja za zaštitu krovne konstrukcije od močenja, rješenja za izradu sekundarnog krova, rješenja za zaštitu od vjetra te sustava za hodanje po krovu (u svrhu naknadnog održavanja krova ili opreme na krovu).

4. Zašto koristiti originalnu Tondach opremu?

Originalna Tondach oprema je dio Tondach rješenja za krov, te je u potpunosti kompatibilna sa svim Tondach crjepovima. Ugradnjom originalne Tondach opreme se bitno produljuje vijek trajanja, te sigurnost samog krova, a samim time i sigurnost ukućana koji borave u objektu.

5. Koje proizvode je neophodno koristiti kako bi se osiguralo kvalitetno ventiliranje krovišta?

Kako bi osigurali adekvatno ventiliranje pokrova, nužno je osigurati ulaz zraka na strehi krova, ugradnjom Tondach češlja i Tondach mrežice za ptice, kao i izlaz zraka ispod sljemena i u neposrednoj blizini sljemena ugradnjom Tondach sljemeno-grebene trake te odzračnih crjepova. Ventiliranje pokrova je izuzetno bitno jer sprječava truljenje drvene potkonstrukcije crijepa i konstrukcije krova te pospješuje sušenje pokrova poslije obilnih padalina i tijekom topljenja snijega na krovu.

6. Koliko je ispravno korištenje morta kod postavljanja sljemenjaka?

Ugradnja sljemenjaka korištenjem morta opravdana je jedino u slučaju restauracije objekata koji su dio kulturne baštine i koji su u svom izvornom obliku imali ovakav oblik ugradnje sljemenjaka. Ugradnjom sljemenjaka pomoću kopči, uz postavljanje Tondach sljemeno-grebene trake, fiksiramo sljemenjak na sljemenu ili grebenu, bez zatvaranja izlaza zraka koji suši drvenu građu i sam pokrov. U područjima sa jačim udarima vjetra, sljemenjake je moguće dodatno osigurati i ugrađivanjem zvonastih vijaka.

7. Kako izbjeći pojavu kondenzacije na krovnoj konstrukciji?

Ugradnjom ventiliranog krova. Ventilacijom pokrova, sprječavamo zadržavanja vlage u području krovne konstrukcije, čime se sprječava prerano propadanja krovne konstrukcije, kao posljedica gljivica i plijesni.

8. S obzirom na učestalu pojavu nevremena, na koji način dodatno osigurati krovište?

Najbolji način za dodatno osiguranje krovišta od posljedica nevremena, osim korištenja standardnih vijaka za pričvršćivanje pokrova je ugradnja kopči protiv nevremena. Kopča protiv nevremena djeluje poput opruge; pričvršćuje crijep za drvenu potkonstrukciju prilikom djelovanja vjetra, a istovremeno, budući da je riječ o fleksibilnoj vezi, sprječava pucanje crijepa.

9. Koliko kvaliteta krovne folije može utjecati na nagib krovišta?

Izuzetno! Krovne folije kao takve su tema za sebe. Osim težine folije po m2, što je najčešće korišten parametar za razlikovanje različitih folija, krovne paropropusne folije imaju još jako puno parametara na koje je bitno obratiti pozornost. Izdvojio bi sad vrijednost - što je ona niža, to folija više „diše“, tj. paropropusnija je, i toplinsku postojanost folije budući da se tijekom sunčanih dana u prostoru potkonstrukcije pokrova razvijaju temperature i do 100°C, pa se one jeftinije i nekvalitetnije folije, raspadaju i gube svoju funkciju. Jako je bitan i način ugradnje folije. Ukoliko je folija postavljena bez ljepljenja na spojevima, smatramo da imamo postavljen bazični sekundarni krov. Ovisno o modelu crijepa, ovakvim postavljanjem folije, minimalni nagib krova je moguće umanjiti do 5°. 

Izračun građevinskog materijala

Izračun građevinskog materijala nikad nije bio brži!

U par klikova saznajte svu potrebnu količinu građevinskog materijala za izgradnju vašeg doma iz snova!

10. Planiram renovaciju krova. Stari pokrov na mojoj kući je dotrajao i mjestimično propušta vodu. Planiram staviti limeni pokrov jer sam čuo da je jednako trajan kao pokrov od crijepa, a jeftiniji. Da li je to točno?

Cijena ovisi o puno parametara (proizvođač, boja, lokacija objekta, trošak ugradnje…) i ne bi trebala biti jedini parametar prilikom donošenja odluke o renovaciji krova. Na tržištu postoji jako puno opcija, različite kvalitete i različitih cjenovnih razreda. Većina ljudi renovira krov jednom u 30 godina, tako da prekomjerna štednja nije preporučljiva jer može izazvati nepredviđene troškove u tom periodu. Svakako bi Vam preporučili da se odlučite za pokrivanje krova prirodnim materijalom kao što je pečena glina. Njenu trajnost vidimo u primjerima krovova koji datiraju još iz vremena Rimskog Carstva. Tondach glineni crijep spaja najbolje od trajnog tradicionalnog materijala i moderne tehnologije proizvodnje. Zahvaljujući velikim formatima crijepa, pokrivanje krova je izuzetno brzo, potrebno je manje materijala za izradu potkonstrukcije - što rezultira povoljnijom cijenom, a jamstvo proizvođača od 33 godine garantira dugovječnost pokrova. Paleta boja je izuzetno velika, čime se ovaj pokrov može prilagoditi svakoj sredini i ukusu investitora.

11. Prošle godine je s mog krova skliznuo snijeg i napravio mi štetu na autu, unatoč tomu što na krovu imam postavljene snjegobrane. Zašto se ovo dogodilo i kako to spriječiti?

Na vašem krovu je vrlo vjerojatno postavljen premali broj snjegobrana. Minimalan broj snjegobrana je 1 snjegobran na 1 m2 površine krova + po jedan snjegobran na svakom crijepu u drugom redu crijepa od strehe (ruba gdje se nalazi oluk) krova, tako da čine liniju duž strehe krova. Ukoliko je riječ o strmijem krovu, ili lokalitetu s više snježnih padalina, može biti potrebno ugraditi čak i više snjegobrana (2-3 kom po m2) da bi se spriječilo klizanje snježne mase s krova. Preporučujemo da kontaktirate iskusnog krovopokrivača i da vam, prema potrebi, ugradi dodatne snjegobrane.

12. Na mojoj vikendici na otoku Rabu, vjetar je otpuhao nekoliko komada crijepa s krova. Kako pričvrstiti crijep da se to ne ponovi?

Najbolje sredstvo za pričvršćivanje crijepa su kopče protiv vjetra. One djeluju na principu opruge (slično kao amortizer u automobilu), te prigušuju vibriranje pokrova uslijed vjetra. Ugradnja kopči je moguća čak i naknadno, te ne iziskuje nikakve posebne alate niti znanje potrebno za ugradnju. Nedovoljno pričvršćen crijep odnesen vjetrom, osim što može prouzročiti materijalnu štetu, može biti i poguban za prolaznike koji se zateknu u neposrednoj blizini krova. Ugradnjom kopči uz dodatno pričvršćivanje crijepa vijcima u području sljemena, strehe, grebena i ruba krova, možete biti sigurni da će Vaš krov izdržati velike udare vjetra kakvi se javljaju na Jadranu.

13. Trenutačno sam u fazi projektiranja moderne vile u blizini mora. Želio bi krov što blažeg nagiba i da se dobro uklapa u kamenu oblogu objekta. Što bi ste mi preporučili?

Preporučili bi Vam da se odlučite za jedan od naša dva crijepa za krovove blagih nagiba. I Tondach Veneton 11 (Venera) i Tondach Contiton 9 (Saturn) omogućuju pokrivanje već na nagibima od 10 stupnjeva. Tondach Veneton 11 (Venera) svojim izgledom imitira tradicionalan mediteranski pokrov – kupu kanalicu, dok Tondach Contiton 9 (Saturn)ima nešto moderniji, profinjeni izgled. Oba crijepa su dostupna u bijeloj i granit sivoj boji, čime će odlično komplimentirati kamenoj oblozi objekta. Vama preostaje samo da odlučite koji je od njih Vama ljepši.

14. Trenutačno sam uslijed renovacije kuće. Kuća je do sada bila uređena u gospodarskom (seoskom) stilu. Želim joj dati moderniji izgled. Na krovu se nalazi stari crijep Utoreni Biber, koji bi želio zamijeniti, međutim letve su u dobrom stanju i ne bi želio preletvati krov samo da bi ugradio novi crijep modernijeg izgleda. Koji crijep mogu ugraditi na postojeće letve?

Idealan crijep za vaš slučaj je Tondach Planoton 18 (Plan 18). Ovaj ravni crijep minimalističkog izgleda, je nastao razvojem iz Utorenog Bibera, pa je letvanje ovog crijepa jednako Utorenom Biberu. Ima modernu paletu boja, tako da kombiniranjem ovog crijepa u crnoj ili sivoj boji sa sličnom bojom fasade možete znatno osvježiti izgled svoga objekta bez promjene drvene potkonstrukcije crijepa.

15. Kupio sam mansardni apartman na moru. S obzirom na to da ga planiram preuređivati, možete li mi reći kako da uštedim na troškovima hlađenja u vrućim ljetnim mjesecima?

Kada govorimo o krovu, kod mansardnih stambenih jedinica su izuzetno bitne dvije stvari: izolacija i ventilacija pokrova. Morate točno utvrditi u kakvom je stanju toplinska izolacija krova (da li je uopće ugrađena) i po potrebi je zamijeniti. Za potrebnu debljinu sloja izolacije preporučujemo da kontaktirate energetskog certifikatora koji će Vam napraviti točan izračun za Vaš objekt. Druga stavka je ventiliranje pokrova. Tijekom vrućih ljetnih mjeseci temperatura ispod pokrova može doseći i 100°C. Ukoliko imamo omogućeno strujanje zraka ispod samog pokrova, ova temperatura značajno opada što osim boljeg osjeta ugode, značajno produljuje uporabni vijek ugrađene paropropusne krovne folije. Za kvalitetno ventiliranje krova je potrebno ugraditi mrežicu za ptice, sljemeno-grebenu traku i odzračne crjepove. Za kraj bi Vam preporučili da razmotrite i ugradnju kvalitetnijeg klima uređaja s inverterom i daljinskom kontrolom rada putem mobilne aplikacije. Na ovaj način možete točno pratiti potrošnju električne energije za hlađenje, bez neočekivanih troškova.

16. Na krovu moje kuće u Delnicama je dio crijepa počeo pucati, te se komadići mogu pronaći u oluku. Crijep je na kući otkako sam je kupio i trebao bi ga zamijeniti. S obzirom na niske temperature u Gorskom Kotru, koji pokrov bi ste mi preporučili?

Preporučili bi Vam upravo glineni crijep, točnije Tondach. Naime svi Tondach crjepovi su ispitani na čak 200 ciklusa smrzavanja i odmrzavanja (50 ciklusa više od zahtjeva europske norme) na institutu IGH d.d. Zahvaljujući pečenju na visokim temperaturama iznad 1000°C, svi crjepovi imaju izrazito nisko upijanje vode, zbog čega su otporni na temperature smrzavanja. Proizvođač garantira svojim jamstvom od 33 godine dugovječnost svog proizvoda, tako da ukoliko i dođe do oštećenja pokrova u periodu trajanja jamstva, troškove ne snosite vi, već proizvođač. Vama preostaje jedino da čuvate račun i jamstveni list svog crijepa (kao i kod potrošačke elektronike).

17. Želio bi postaviti na svojoj kući crijep Tondach Traditon 9 (Jupiter) u crnoj boji. Međutim bojim se da će s vremenom sloj boje na crijepu izblijediti i da će pokrov djelovati bezlično. Imate li iskustva s ovom pojavom?

Ne morate se bojati. Glineni crijep u bojama se proizvodi procesom tzv. engobiranja, na način da se na crijep prije pečenja nanese tanki sloj specijalne gline s posebnom mješavinom metalnih oksida, te se pečenjem na temperaturi od preko 1000°C on poveže s površinom crijepa. Na ovaj način dobijemo izuzetno otpornu površinu crijepa i postojanu boju tijekom cijelog uporabnog vijeka. Ništa se ne „lakira“ naknadno, te je boja površine dobivena potpuno prirodno, isto od pečene gline i s vremenom ne blijedi!

18. Naručio sam crijep Tondach Veneton 11 (Venera), s kompletnom opremom koju su mi u trgovini preporučili, međutim nisam siguran hoće li majstor znati ugraditi sve te komponente. Imate li kakve upute za ugradnju koje mu mogu dati?

Naravno, možete ih pronaći na webu www.wienerberger.hr pod „Preuzimanja“. No da bi ste bili 100% sigurni, preporučujemo da kontaktirate Wienerbergerovu tehničku podršku na wienerberger.hr@wienerberger.com i dogovorite termin kada će na Vaš objekt doći instruktor i pokazati majstorima kako ispravno ugraditi svu krovnu opremu s kojom se još do sada nisu imali prilike susresti.

19. Koliko je bitno ugraditi skupu krovnu foliju? Da li je ona uopće potrebna?

To ovisi o Vama. Koliko Vam je bitno ono sve što se nalazi pod tim krovom? Paropropusna krovna folija je dodatna zaštita od prodora vode. Do prodora vode kroz pokrov može doći iz različitih razloga, npr. ekstremnog vjetra koji Vam je otpuhao par crjepova s krova, velike mase snijega koja se topi na krovu, razbijanja crijepa uslijed snažne tuče ili zbog ekstremne kiše nošene jakim vjetrom. Cjenovni razredi i općenito tržišna ponuda je šarolika, od izrazito jeftinih do izrazito skupih folija. S obzirom na to da zamjena paropropusne krovne folije iziskuje potpuno skidanje pokrova i potkonstrukcije (što je veliki dodatni trošak), preporuka je držati se višeg cjenovnog razreda. Folije iz ovog razreda dolaze s jamstvom proizvođača, otpornije su na visoke temperature, teže zapaljive i jednostavno trajnije. Najbolje je držati se onog što Vam preporučuje proizvođač pokrova za koji ste se odlučili.

Preuzmite naše brošure i kataloge

Brošure i katalozi

Preuzmite potebne materijale i saznajte sve o našim proizvodima na jednom mjestu. 

Webshop