Tondach sistemska rješenja
Roofer applying Alu-Grip Rol ridge and hip roll on ridge with bare hands

Odzračivanje krova

Tondach elementi za efikasno odzračivanje krova u području strehe, sljemena i grebena.

 

Porozan materijal i optimalan protok zraka sprječavaju zadržavanje vlage. Tondach crjepovi su od glinenog, poroznog materijala koji vrši difuziju vlage i zraka koji sadrži vodenu paru iz unutrašnjosti objekta u atmosferu. Na taj način Vaš krov doslovce diše. Upravo iz tog razloga glineni crjepovi su neusporedivo bolji od drugih.

Temperaturom pečenja iznad 1.000°C povećava se kompaktnost glinene mase te se glineni pokrov pretvara u vodonepropusnu, ali paropropusnu membranu. Odzračnim kanalima omogućava se strujanje zraka od strehe prema sljemenu, neophodno za sušenje naličja krova i temperaturnu postojanost.

Kako bi zrak neometano strujao, potrebno je na njegovom izlazu osigurati minimalno polovicu odzračne površine koja je ostvarena na njegovom ulazu.

 
 • Propisano odzračivanje krova u području strehe, sljemena i grebena
 • Sprječavaju prodor atmosferilija i nečistoća u krovnu konstrukciju te naseljavanje ptica i većih insekata
 • Sprječavaju nastanak vlage i plijesni u krovnoj konstrukciji
 • Jednostavno se ugrađuju i savršeno prilagođavaju obliku crijepa
 • Dostupni u različitim bojama i materijalima (ALU / PVC) uz dugoročnu UV otpornost

Upute za postavljanje 

 • Na strehu se postavlja odzračni element za strehu, koji može biti s ili bez češljeva. Služi kao odzračni element umjesto uspravno postavljene prve letve.
 • Zatim se postavlja zaštitna rešetka za ptica koji osigurava neometano strujanje zraka, a sprječava naseljavanje ptica.
 • Kako bi se osiguralo neometano strujanje zraka u sljemenu ili grebenu, sljemenjaci se učvršćuju na sljemeno-grebene letve pomoću, po visini podesivih, nosača sljemeno-grebene letve.
 • Odzračne trake za sljeme / greben omogućuju prozračivanje te sprječavaju prodor atmosferilija i nečistoća. Za sljemeno-grebenu letvu pričvršćuju se klamanjem, a za crijep se lijepe samoljepljivom trakom koja se nalazi na njihovom donjem dijelu.
 • Za suho (bez morta), brzo i jednostavno postavljanje sljemenjaka koriste se kopče za sljemenjake.
 • Na krovovima nagiba manjeg od 25° potrebno je u polovini raspona postaviti crjepove odzračnike kako bi se osiguralo optimalno strujanje zraka.

SAVJET:

 • Za optimalno strujanje zraka u odzračnom kanalu debljina kontraletve treba iznositi minimalno 5 cm.
Tri hiše, Slovenija

Tehnička podrška i online alati 

Wienerberger tehnička podrška na raspolaganju Vam je u svim fazama planiranja i gradnje. Također, razvili smo i nekoliko online alata kojim možete olakšati potragu za potrebnim materijalima za Vaš objekt! 

Naši servisi i alati

Prodajna područja

Za sve informacije u vezi nabave i cijena Wienerberger proizvoda kontaktirajte naše regionalne voditelje prodaje.

Tehnička podrška

U cilju optimalne podrške krajnjim kupcima, izvođačima, arhitektima te poslovnim partnerima na raspolaganju Vam je naš tehnički tim.

Prijava na Newsletter

Prijavite se na Wienerberger newsletter u par klikova kako bi primali novosti o našim proizvodima, edukacijama i aktivnostima.

Povezani artikli

Webshop