Moderni interijer
Fasadna opeka u uređenju kuhinje

Život u energetski učinkovitoj kući

Gradnja ili adaptacija kuće prema pravilima energetske učinkovitosti jamče osjetnu ekonomsku uštedu kućanstvu te kroz kvalitetniju izolaciju i čuvanje topline promiču korištenje obnovljivih izvora i optimizaciju potrošnje energije.

Koncept energetske učinkovitosti kuće u svakodnevnom stanovanju nije samo moderan smjer u graditeljstvu i arhitekturi. To je idejna cjelina čije se prednosti odražavaju u pametnom korištenju prirodnih resursa, brižnom odnosu prema okolišu i još većem komforu stanovanja uz osjetno manji financijski trošak.

Napredak tehnologije kao odgovor na izazov

Energetska učinkovitost življenja nastala je kao odgovor na sve veći izazov uzrokovan poskupljenjem postojećih energenata i klimatskim promjenama. Veći trošak za grijanje kuće, toplu vodu i osvjetljenje prostorija koji se temelji na korištenju starijih standarda gradnje i na zastarjelim tehnologijama smanjuje financijske mogućnosti brojnih kućanstava te ih sprečava da slobodno raspolažu svojim novcem. Ta činjenica okreće ih prema pronalasku novih boljih rješenja za vlastiti komfor i kvalitetno stanovanje kako više ne bi plaćali velike iznose za kupnju potrebnih energenata. Upravo je svjesnost o efikasnom življenju i želja da se manje onečišćuje okoliš omogućila brz napredak novih tehnologija i njihovo aktivno korištenje u brojnim kućanstvima diljem svijeta.

 

Rastrošnost bez učinkovitosti

Prosječna potrošnja energenata većine ranije građenih kuća koje ne posjeduju energetski učinkovit standard gradnje godišnje doseže (pa čak i prelazi) 200 kWh/m2. U usporedbi s potrošnjom energetski učinkovitih zgrada, to je ogromna potrošnja energenata u sezoni grijanja. 

U istom razdoblju energetski učinkovite kuće troše od 40 do 70 kWh/m2 godišnje. U toj godišnjoj potrošnji energenata u prosjeku oko 70% sveukupne energije u kućanstvu odlazi na potrebe grijanja prostora.

Stoga rješenja koja smanjuju trošak zagrijavanja zgrade najviše doprinose njenoj energetskoj učinkovitosti.

 

Topla kuća – manji račun

Za jedno kućanstvo takva učinkovitost može značiti smanjenje računa za grijanje u hladnim mjesecima za gotovo 30% jer se izvori energije koriste u znatno manjoj količini. Toplina koja se stvara zagrijavanjem u energetski učinkovitim kućama duže vrijeme se zadržava u prostoru, što ga čini ugodnijim za stanovanje. Energetski učinkovite zgrade nazivamo štedljivim zgradama jer je način na koji iskorištavaju energiju znatno efikasniji te ima minimalan utjecaj na okoliš. Takva štednja energenata nimalo ne utječe na standard stanovanja jer ne postoji potreba za bilo kakvim ograničavanjem. Zimi kuća nije hladna iako se troši manje goriva na zagrijavanje prostora, a topla voda nije ograničena samo na potrebe pranja i tuširanja.

Važnost materijala

Energetski učinkovite kuće posjeduju bolju i kvalitetniju izolaciju, raspored prostorija je prilagođen orijentaciji prema stranama svijeta i iskorištavanju prirodnih prednosti, imaju optimalno prilagođen sustav ventilacije i stvaranja unutarnje klime zahvaljujući materijalima od kojih su napravljene. Zidovi od energetski učinkovite opeke s integriranom izolacijom i troslojno staklo punjeno vakuumom ili određenom vrstom plina za prozore načela su na kojima se temelji projekt takve kuće. Solarno ili vakuumsko grijanje vode izvrstan je primjer pametnog korištenja obnovljivog izvora sunčeve energije.

„Nulta energetska kuća je zgrada koja prvenstveno koristi sunčevu energiju, ali i druge obnovljive izvore energije za grijanje prostora i vode. Nije ovisna o opskrbnim mrežama energenata i na godišnjoj razini proizvede čak i višak koji potom preusmjerava u električnu mrežu.“

 

Zaštita sa svih strana

Osim same opeke, i glineni crijep na krovu kuće može u istoj mjeri pridonijeti energetskoj učinkovitosti zgrade jer ispod krova stvara prostor u kojem se toplina regulira na prirodan način, što znači da se kad je hladno zadržava u tavanskom prostoru i čuva potkrovlje od hladnijeg zraka, a ljeti sprečava prodor vrućine u prostorije tavana. Na takvom krovu ugradnja solarnih panela za grijanje tople vode znatno je efikasnija nego na limenom krovu. Najveći učinak ugradnje solarnih ili vakuumskih panela osjetit će kućanstva koja panele postave na južnu stranu krova.

Glina u arhitekturi

e4 kuća od opeke - Kuća koja štedi energiju

Saznaj više o kući koja zadovoljava sve kriterije gotovo nul energetskog objekta!

Webshop